Проблемът не е само евентуалното зацапване на бельото и дрехите. По време на цикъл е важно да не навредите на организма си и да използвате правилно особеностите на състоянието, в което сте.

Твърдо „да“ на упражненията!

Съвременните лекари и фитнес-треньори не са склонни да забраняват спортуването по време на цикъл. Разумно премерената физическа активност дори е полезна, тъй като позволява да се облекчат някои симптоми, съпровождащи менструацията, като например тревожност, умора, главоболие, болки в кръста, схващане и подуване на корема.

Йога

Позволени практики

Смело се заемете с дихателни упражнения, медитация и релаксация. Тези практики премахват стреса, увеличават притока на кръв и кислород и успокояват нервната система. Повечето асани са допустими и по време на цикъл, има дори асани, специално предвидени за намаляване на менструалните болки.

Ето няколко от тях:

- Поза кобра. Това е просто упражнение, което тонизира мускулите на матката и облекчава болките в кръста. Асаната има общо отпускащо действие и премахва напрежението. По правило се включва в програмата за загряване преди основната тренировка. По време на цикъл обаче е по-добре да се ограничите само с разгрявка. Повдигането от пода към поза кобра трябва да става при вдишване, а отпускането – при издишване. Задръжте позата 30 секунди. Направете 5 повторения.

- Поза полумесец. Тази асана помага не само при менструални болки, но и при гастрит, проблеми със стомаха и остеопороза. Позата укрепва коремните мускули, разтяга сухожилията под коляното и подобрява общата координация. Направете няколко повторения за единия и за другия крак.

- Поза лък. Смята се, че тази асана е за напреднали, но все пак се опитайте да я изпълните, тъй като е много ефективна срещу менструални болки. Отбягвайте позата, ако страдате от болки в гърба. Задръжте положението поне 20 секунди. Ако при това изпитвате дискомфорт, най-добре се откажете от това упражнение.

Сред препоръчителните асани са и поза камила и поза рибка. Във всички случаи ако практикувате йога по време на цикъл, спазвайте простото правило да не заемате пози, при които главата е по-ниско от тялото.

Забранени практики

Като цяло можете да практикувате безопасно йога по време на цикъл. Има обаче и изключения – избягвайте тъй наречената „интензивна“ йога и обърнатите стойки на глава и на рамене. Последните предизвикват повишено налягане в кръвоносните съдове, което може да засили кървенето и болката.

Аеробика

Позволени практики

Ако редовно ходите на аеробика, менструацията не е причина да нарушите графика на тренировките си. Този вид спорт е напълно уместен по време на цикъл. Аеробиката ще подобри настроението ви, ще ви настрои позитивно и ще намали болезнените спазми в корема. Музиката е чудесно допълнение към упражненията – някои учени смятат, че тя помага на хората да се разсеят от болката. Препоръчваме ви да слушате повече музика при болезнена менструация.

Забранени практики

Избягвайте интензивната аеробика, а тоест тренировките, свързани с голямо натоварване. Те могат само да засилят неприятните симптоми на цикъла.

Тичане

Позволени практики

Почитателките на джогинга ще трябва да се въздържат от пълноценни тренировки през дните на цикъла. Ако тичате на открито, можете да не пропускате тренировката си, но я ограничете до бързо ходене или тичане в лек тръс. Чистият въздух ще ви помогне да облекчите евентуалната болка, а дори и леките кардио-натоварвания (като при ходене) водят до отделяне на ендорфини, които блокират сигналите за болка.

Забранени практики

Интензивното тичане не е препоръчително. Едно проучване потвърждава, че при жените спортистки, които не са спирали да тренират интензивно по време на цикъл, рискът от получаване на травми е по-висок. При менструация ставите са особено уязвими, така че не ги претоварвайте с тренировки, които са безопасни за вас през останалото време.

Танци

Позволени практики

Танците от всякакъв тип ще бъдат истинско спасение за вас по време на цикъл. Вече споменахме благотворното влияние на музиката, а танцовите движения намаляват спазмите в корема. Разтягането на коремните мускули е често срещано натоварване при танц и ефективно намалява болката.

Четете още: Кажете adiós на коремните мазнини!

Забранени практики

Всякакъв вид танци с акробатични елементи (акробатичен рокенрол, брейк-денс) и класически балет.

Плуване


Позволени практики

Това е чудесен вид активност при цикъл, тъй като не натоварва ставите и укрепва мускулите. Съпротивлението на водата ще облекчи главоболието и болките в корема. Излишно се притеснявате да се покажете по бански по време на цикъл – съвременните тампони ще ви позволят спокойно да ходите на плуване и в критичните дни.

Забранени практики

За плуването ограничения няма. Препоръчваме ви обаче да си вземете качествени тампони и да облечете тъмен бански.

Зумба

Позволени практики

Нека за начало напомним, че зумба представлява комбинация от латиноамерикански танци и упражнения. Подобна тренировка не може да ви навреди по време на цикъл. Разтягането на мускулите и танцовите движения дори ще облекчат болката.

Забранени практики

По време на цикъл по-добре избягвайте интензивните тренировки, например онези, при които толкова се задъхвате, че ви е трудно да обмените няколко думи с друг човек от групата. Пулсът не трябва да е твърде учестен. Ако усещате силни глухи удари в гърдите, веднага намалете темпото. Откажете се и от упражненията, при които нямате опора – поне единият крак трябва да е стабилно стъпил на земята. Не забравяйте да пиете вода, ако не поемате достатъчно течности, спазмите в корема ще се засилят. Не обличайте твърде дебели или затворени дрехи, тялото трябва да „диша“.

И най-важния съвет!

Вслушвайте се в собствените си усещания, в желанията на тялото ви. То само ще ви подскаже, ако правите нещо нередно. Внимавайте за сигнали като световъртеж, болки в гърдите, задъхване, главоболие, отичане на прасците. Ако усетите един от тези неприятни симптоми, веднага преминете към успокояващи упражнения и спрете тренировката. При много силни менструални болки наблегнете само на спокойните упражнения за коремните мускули и дайте почивка на ставите и сърцето си.

Четете още: Стресът забавя метаболизма