Автор
Ева Лъчезарова

Треньорът Крис Гълъбов отговаря на вашите въпроси

Тази седмица имахте възможност да задавате въпроси към Крис Гълъбов, един от специалистите в "Детокс академия", която организирахме съвместно с професионалната прочистваща програма Thisilyn CLEANSE. Подбрахме най-любопитните от тях, които Крис споделя в този материал:



"Здравей, Крис! Знам, че звучи като оправдание, но честно казано ми е много трудно да намеря мотивация, за да тренирам. Как успяваш да мотивираш хората, с които тренираш да бъдат постоянни?"

Мотивацията е горивото, което ще разпали огъня в теб, желанието за промяна, а самодисциплината е това, което ще поддържа този огън. Моят съвет е да мислиш за в бъдеще. Това, което правиш днес, сега, ще има ли значение след 10 години? Опитай се да изградиш полезни навици в ежедневието си, за които ще благодариш на себе си. Можеш да започнеш с това да тренираш по едно и също време, всеки ден или в точно определени дни, независимо дали ти се тренира или не. Просто отиди в залата, на следващия ден ще си доволна от себе си, дори още на излизане от залата ще си щастлива за това, че си избрала да тренираш, въпреки натовареното ни ежедневие.

"Здравей! От материала за теб разбрах, че си и треньор по бокс. Много пъти съм искала да опитам, но ме спира това, че ми се струва твърде агресивен спорт за жена. Различават ли се по неща дамските тренировки от мъжките и има ли опасност от контузии?"

Има значение къде ще тренираш, различните треньори имат различни методи на работа. Има разлика между мъжки и дамски тренировки, поне за мен. Много хора се притесняват да правят спаринг, дори и мъже. Аз например използвам спаринга повече за забавление и разнообразие, в тренировките си с начинаещи. Не се притеснявай да кажеш на треньора, че нямаш желание да правиш спаринг, напълно нормално е и никой не може да те накара насила. Относно контузиите, във всеки спорт има риск от контузии, при мен рядко се е случвало и то единствено в случаите, когато някой е разсеян и не изпълнява точно това, което съм дал като задача.

"Кои части от тялото тренира боксът, каква екипировка е необходима и може ли да се комбинира с детоксикиращ режим?"

Боксът натоварва цялото тяло. Екипировката включва бинтове и ръкавици, а за спаринг и назъбник. Тренировките по бокс са много добра комбинация с детоксикиращ режим, тъй като натоварването е смесено и ви изцежда максимално.

"Здравей! Родих преди 6 месеца и смятам, че вече е време да започна да тренирам, можеш ли да ме посъветваш откъде да започна? За съжаление нямам възможност да посещавам фитнес, защото съм у дома с малкия."

Започни с изометрични упражнения или си пусни тренировка по каланетика от интернет, тя също е подходяща. Според нивото ти на тренираност може да пробваш и упражненията, които съм дал в статията.

"Здравей! Интересно ми е как се храниш ти самият и имаш ли дни, в които си позволяваш от „забранените“ неща, например голямо парче торта?"

Аз се храня предимно с плодове, зеленчуци, цели яйца, извара, мляко и овесени ядки. Подправям ястията си с доста различни подправки, като сред тях са куркума, канела и какао. Относно голямото парче торта - да, стига да влиза в калорийният ми таргет за деня, случва се. Това да си хапнеш голямо парче торта веднъж в годината няма да ти повлияе по никакъв начин, в дългосрочен план. Също както и да тренираш по веднъж на година.

"Тренирам активно, но не успявам да сваля излишните мазнини. Усещам, че тялото ми се стяга, но мазнините над мускулите стоят. Къде бъркам?"

Най-вероятно проблемът е там, че консумираш толкова калории колко изгаряш. Ако искаш да намалиш подкожните мазнини, имаш 2 варианта - да увеличиш изгорените калории, като не увеличаваш, калориите, които приемаш или да намалиш приетите калории, без да намаляваш изгорените калории.