Автор
Цвета Герчева

Чаени прилики и разлики: Защо черният, зеленият и плодовият са ни толкова любими

Да приготвиш перфектната чаша чай е майсторлък, затова е много важно да знаеш как точно да накараш сухите чаени листенца да дадат най-доброто от себе си. Далеч от японската философия и така магичната чаена церемония, няма как да не отбележим, че приготвянето на тази напитка има някои тънкости, които е добре да знаем.

Затова и в нашата специална "Чаена академия" в сътрудничество с любимите ни чайове на Ahmad tea ще ви разкажем за необятния свят на чая и за приликите и разликите между черния и зеления, например. А какво ще кажете за чаша плодов?

Ммммм, ако вече ви ухае на портокалови корички, канелени бисквити и жасмин, значи е време за една топла чаена разходка. И за да бъде приключението пълно, първата ни спирка ще са азиатските чаени плантации.

Именно там някъде в хилядолетията назад се е родила идеята за чая. Казват, че всичко се случило случайно от един повей на вятъра. Докато японският император отпивал чаша гореща вода, няколко листенца чай попаднали в напитката му. Те пуснали своя мек вкус и аромат, а на императора толкова му харесала тази "случайна" запарка, че само след няколко години чаят се превърнал в любимо питие на аристокрацията в Страната на изгряващото слънце.

Днес ние се наслаждаваме на десетки чаени бленди, но малцина знаят какви са приликите и разликите в отделните видове чай. А всъщност всичко опира до ферментацията на чаените листенца - процес, който носи магията на тази така любима наша напитка.

Но когато застанете пред кутията с любимия Ahmad tea, например, трябва да знаете, че вълшебството на чая ще се случи само, ако спазвате някои правила. Ето и кои са те:

Черен чай за бодрост и здраве

Черният чай е една от най-консумираните напитки в света. И ако трябва да избирате - блендите на Ahmad tea наистина могат да ви потопят в дъхавия свят на чая по един неповторим начин. Преди да посегнете към насипния чай от кутията или към пакeтчето черен чай обаче, трябва да знаете, че той трябва да се запари за около 3 до 5 минути. Не прекалявайте със запарването, защото това ще направи чая прекалено силен и стипчив. Ако го пиете със захар, не изпитвайте никакви угризения - подсладен, черният чай засилва вкуса и аромата си.

Ако пък го обичате с малко мляко (опитайте, ако не сте пробвали досега), изберете пълномаслено. По традиция правилото е една част мляко, две части чай. Но можете да го опитате и със съвсем лек млечен вкус, като за начинаещи.

Зеленият - чаят на дълголетниците

Полезните свойства на зеления чай са известни от векове. Как обаче да си приготвим перфектната чаша зелен чай? Тайната е във водата. Тя трябва да е прясна, по възможност изворна и не бива да е вряла. Ако кипне - оставете я малко да изстине и чак след това я използвайте, за да запарите чая. Нужни са между 1 и 3 минути. Ако пък сте избрали някоя от страхотните ароматизирани бленди зелен чай на Ahmad tea - не го оставяйте повече от 4 минути.

Тук не можем да не отбележим - захарта и млякото не подчертават вкуса на зеления чай, затова - пийте го чист, за да се насладите максимално на свежия нюанс на напитката.

Плодовите бленди - усещане за Тропик в студената зима

Плодовият чай е един от любимите ни, а когато е Ahmad, е просто магия! За да го приготвите правилно обаче, трябва да знаете, че той има нужда от малко повече време - запарката трябва да престои около 8 до 10 минути. Ако го обичате подсладен, няма проблем, защото този чай обича захарта. А най-хубавото е, че можете да го пиете охладен или като част от любимия ви зимен коктейл с ром или уиски например.