Автор
Woman.bg

Знаете ли коя древногръцка богиня отговаря за вашата зодия?

Овен — Атина.

Атина е сигурно най-почитаната богиня. Тя олицетворява мъдростта, покровителка е на науката и занаятите, на изкуствата, знанията и изобретателността. Но основната ѝ специалност е военната стратегия.

Атина е единствената богиня, която носи мъжки атрибути – доспехи, шлем и копие. За какво им е била на гърците богиня на войната, след като вече са си имали Арес? Ами защото богът на сраженията бил вероломен и коварен и разпалвал войни просто заради самите войни.

Атина от своя страна е покровител само на онези сражения, които се започвали по необходимост. Това несъмнено е характерно за Овните. Жените-Овни също биха се радвали да набучат с копие враговете си, но само заслужено, а не защото са в лошо настроение. Без сериозна причина Овенът може най-много да ви плесне с щита – ей така, за назидание. Някои обаче и това не могат да понесат. Да бягат тогава, щом са такива слабаци.

Култът към богинята на войната не е работа за сополанковци, да знаете.

Телец – Деметра

Деметра е богиня на плодородието и покровителка на земеделието. Земеделието е тежък труд, затова култът към Деметра накратко може да се опише така – сега всичките ще поработим ударно, а после ще се почерпим от сърце с това, което богинята ни е изпратила. Тя обикновено пращала не само храна, но и вино. И то доста винце!

Несъмнено Деметра е Телец – малцина умеят да ценят толкова простите радости от живота като вкусната храна, хубавото вино и честната работа.

Но не си мислете, че Деметра е безобидна покровителка на труда и вкусотийките. Веднъж Хадес отвлякъл дъщеря ѝ Персефона – и какво мислите, че направила разгневената майка? Изкарала злосторника от самата преизподня и го натупала хубаво. Толкова хубаво, че той се съгласил да пуска Персефона на гости при мама всяка година, а самият той потънал обратно в малкия си ад и повече не си подал носа навън.

Телците предупреждават – същото очаква всеки, който посегне на това, което им е скъпо. Ако ще да е самият Хадес.

Близнаци – Ирида

Ирида е вестителката на боговете, нейна задача е да разнася важните поръчения по целия свят – на земята, в морските дълбини и дори в царството на мъртвите.

Гръмовержецът веднъж пратил Ирида в подземното царство с чаша в ръка. И какво мислите, че станало? Тя все пак си сипала вода от Стикс и я доставила на Олимп. Водата, ако не сте забравили, символизира не само непоклатимостта на клетвите, но и първобитния ужас.

Общо взето не ви съветваме да си миете ръцете в Стикс. Но за Ирида това е детска игра, както впрочем и за Близнаците. Те са способни на най-невероятни постъпки, но само при едно условие – да бъде много, ама адски интересно, моля!

Близнаците са запалени пътешественици, купонджии и всеобщи приятели. Освен това те не признават никакви измислени граници. Ирида спокойно си е влитала в покоите на Зевса – така и Близнаците като нищо ще се запознаят лично с президента на страната, стига да поискат.

Защото лекотата и чарът отварят всички врати. А Близнаците си имат по много и от двете.

Рак – Гея

Гея е богинята на земята, майка на всичко, което живее и расте на нея, както и майка на Небето, Морето, титаните и гигантите. Майка на всичко, с една дума. Също като Рака. Той си умира да роди и да възпита някого – нищо повече не му трябва. Оставете Рака на мира и не го занимавайте с глупостите си – не виждате ли, че е зает с важни неща?!

Но Гея понякога са я наричали Хтония, а прилагателното „хтоничен“ олицетворявало дивата природна мощ на земята, включително и на подземното царство. Това също несъмнено важи и за Раците. Те са еталонни майки, които са способни да закопаят врага на децата си в дън земя. При това „детенцето“ може да е напълно зрял човек и изобщо да не е родено от тях.

Всички хора, които Ракът обича, са негови „дечица“. Такава е природата му.

Лъв – Хера

Хера е покровителка на брака, тя пази майките по време на раждането, но никой не си спомня за това. Но пък всички помнят, че Хера е жена на самия Зевс и че е първата дама на Олимп.

Е, или пък трета дама, защото допреди нея Зевс е имал още две жени. Но някой да е чувал за тях? Не, разбира се. Хера, чието име се превежда като „госпожа“, не понасяла да има конкурентки. Същинска Лъвица – или ще е първа и единствена, или ще си потърси някакъв друг Олимп.

Но защо да търси, след като никой човек с ума си не би се изправил срещу нея като съперник? Някои се опитвали да извъртят този номер на Хера и знаете ли какво им се случило? Точно така, всички умрели.

Дева – Темида

Темида е една от онези съпруги на Зевс, за които никой не си спомня. В смисъл, че не помним, че е била жена на Гръмовержеца. Но трудно бихме забравили, че е богиня на правосъдието!

Темида е символ на безпристрастността и справедливостта, освен това тя е глас божи – именно тя съобщавала волята на Зевс, за да не оглушеят някои слабаци от гръмовния глас на върховния бог.

Разбрахте ли? Ако Девата ви казва нещо, това е самата истина. Ако Девата ви казва нещо, което не ви харесва, ще трябва да я изслушате, защото тя не греши. Вашата пресвета личност не я интересува, тя дава оценка само на фактите.



Везни – Персефона

На Персефона, както сигурно знаете, са ѝ искали ръката най-видните мъже на Олимп – Арес и Аполон.

Но чаровната дъщеря на Деметра явно се е родила под знака Везни, защото така и не могла да избере един от двамата! Но в крайна сметка все пак се задомила – хубавицата била отвлечена от бога на царството на мъртвите Хадес и двамата заживели щастливо.

Идеален вариант за Везните – да не се налага да взимат решения, нека някой дойде и реши всичко вместо тях! За жалост майката на Персефона не харесала особено новия си зет, затова на младоженците им бил наложен строг режим – две трети от годината Персефона да живее на Олимп и една трета – в подземния свят.

Везните, ако можеха, щяха и те да живеят така, с два варианта, и двата правилни. Това е мечтаният рай за Везните. Личен рай и личен подземен ад – всичко е толкова хубавко!

Скорпион - Хеката

Хеката дарява с мъдрост участниците в народните събрания, носи късмет на война и успех при лов. Всичко това обаче го прави, колкото да ни замаже очите – защото всъщност е богиня на Преизподнята.

Хеката учи смъртните на магия, властва над вещиците и отровните растения и си прави лафче с мъртвите по кръстопътищата. За по-ясно ще ви кажем, че Хеката е богинята, от която са се страхували всички – дори онези, които са наричали Хадес земен червей.

Познахте ли жената-Скорпион в това описание? Да, това е тя. В Скорпиона ще се влюбите от пръв поглед, но ще ви е страх да го доближите – ще усетите, че тези тихи води са дълбоки и доста опасни. Скорпиона обаче това не го вълнува, той знае, че рано или късно ще му се поклоните.

Съмнявате ли се? Тогава ще ви кажем, че според една от версиите прочутата Статуя на свободата е… точно така, Хеката! Именно тя е носила венец с шипове. А някога да сте се замисляли за какво му е на символа на свободата факла? За да освети пътя на хората ли? Ами да – пътя през мрака, където властва Хеката.

Стрелец — Артемида.

Артемида е богиня на лова и покровителка на всичко живо. Освен това е страж на женското целомъдрие и помощник на родилките.

Но как? Как може да покровителства коренно противоположни неща? Ами много лесно. Вижте Стрелците – те са толкова цялостни личности, че понятието „когнитивен дисонанс“ нищо не им говори.

Стрелците са способни да приемат и разберат всяка една идея, всяко вярване и всякаква гледна точка. Това обаче не означава, че са склонни да споделят мнението ви. На всеки въпрос те си имат свой универсален отговор – да се забъркат в голямата каша, пък после ще видят кое как стои. И наистина виждат, колкото и да е странно.

Нещо повече, и двете (или повече) противникови страни са убедени, че Стрелецът ги подкрепя напълно. Затова в крайна сметка сключват примирие, а Стрелецът заминава да сближава и напасва някакви други противоположности.

Козирог - Хестия

Хестия е първата олимпийска богиня, вечно младата покровителка на домашното огнище и на жертвения огън. Впрочем, дори самият Аполон се е опитвал да я съблазни, но е получил категоричен отказ, защото тя е дала обет за целомъдрие. И Козирозите са такива – всичките ни любовни глупости са нещо хубаво, разбира се, но кой ще мисли за важните неща? Козирогът, естествено! Също като Хестия, която е дала на Прометей огъня, за да го дари той на нещастните смъртни. Козирозите първо се грижат за другите и после вече за себе си – или поне така изглежда отстрани.

Всъщност на тях не им се налага да се грижат за себе си, защото всичко им е наред. В смисъл – те и без това си тачат интересите, просто ние не го забелязваме.

И още нещо – римляните са наричали Хестия Веста. Жриците на тази богиня са били задължени да пазят девствеността си – не до гроб, а до края на службата си. В отплата обаче са получавали страхотни облаги – освобождавали са се от властта на бащите си, имали са право да притежават собствено имущество, да помилват престъпници и да осъждат на смърт онези, които не са им угодни.

Козирозите биха приели тази сделка, без да се замислят.

Водолей – Нике

Нике е богиня на победата, символ на успеха. Тя често е била изобразявана с крила или в поза, сякаш се движи бързо над земята. А сега си отговорете на въпроса – някога да сте виждали Водолей, който да се е свил тихо в ъгъла и да си стои там?

Как пък не! Дори ако сложите насила Водолея в ъгъла, той ще започне да жестикулира и да говори с такава скорост, че за всички ще стане ясно – той, както винаги, цепи въздуха на високи обороти.

Просто Водолеите имат неизчерпаем запас жизнена сила и оптимизъм – такива са си те.

И впрочем, Водолеите винаги побеждават. Без изключение. Така че ако ви се налага спешно да спечелите някое състезание, молете се на Нике. А тоест, сприятелете се с Водолей. Нике е щедра богиня, не ѝ се свиди да ви даде една победа, тя си има още много.

Риби – Афродита

Няма никакво съмнение, че Афродита се е родила под съзвездие Риби. Първо – защото е богиня на любовта. Второ – защото е богиня на красотата. И трето – защото знае едно-друго за страданията.

Афродита е била влюбена в красавеца Адонис, но той, горкият, загинал на лов. Богинята не могла да понесе тази мъка и се хвърлила от Левкадските скали право в морето. Че защо да не се хвърли, като е безсмъртна, нали? Ако можеха, и Рибите щяха да се самоубиват така.

Но те, впрочем, и без това умеят да страдат тъй сърцераздирателно, че да разплачат всеки страничен наблюдател. Боже, колко са чувствителни, ах, как красиво страдат! На тази въдица се хващат всички, които все пак са успели да устоят на красотата на Рибите и на тяхната загадъчност.

Общо взето никой няма шанс срещу тях. Добре че Афродита е добра богиня.

автор: Ива Петрова