Автор
Ива Петрова

Кризата на средната възраст според зодията

До ден днешен никой човек не е избягал от кризата на средната възраст. Но как се отразява тя на представителите на различните зодии? Дръжте се - ако не е дошла още, все някой ден ще дойде - и се подгответе за трудностите, с които ще се сблъскате.

Овен

Овенът през този труден период изведнъж осъзнава, че всеки момент ще бъде изхвърлен от Големия Секс - може би завинаги. Това, разбира се, са глупости, защото сексуалните апетити на Овена по правило угасват около 40 дни след смъртта му. Но кой би повярвал в това, докато е в криза на средната възраст? “Мементо мори!”, си казва още младият Овен и се впуска в крайности. Към края на секс-маратона си той едвам може да си поеме дъх, а после се отдава на въздържание и отшелничество и се възстановява доста дълго. Около две седмици. Овенът е преценил, че за това време партньорите му по секс-маратон ще са разбрали, че “дотук беше”.

Телец

През кризата на средната възраст Телецът започва да се пита за какво му е цялото това домакинство, което той толкова дълго и с толкова любов е градил? Може би е по-добре да зареже всичко, да си хване някой студент и да замине с него за Африка? Но много скоро Телецът осъзнава, че рано или късно ще трябва да гради дома си наново - и ако Африка не го притеснява особено, то новото начало с младия студент му се вижда скъпо, трудоемко и уморително. “Майната му, по-добре да се запиша на фитнес!”, си казва Телецът. Плаща си абонамента за фитнес и не отива нито веднъж. С това приключва всичко.

Близнаци

Внимание, опасност! Близнаците в криза са хора, от които трябва да стоите по-далеч. Те и без друго са склонни към фатализъм и рефлексия, способни да побъркат всеки друг знак. През кризата на средната възраст това не се променя, но се усилва двойно. И това е много подлъгващо - Близнаците, проверяващи докъде могат да ги доведат вътрешните им демони, действат на околните като зомбиращи магьосници. Запомнете едно - представителите на тази зодия, които в нормалното си състояние са доста равнодушни към съдбата на останалото човечество, през кризата на средната възраст са самото безразличие. Ако започнете да се давите в близнашките кризисни страсти, Близнаците няма да ви подадат ръка. Дори няма да ви забележат.

Рак

Ракът има най-приятната криза на средната възраст - заслужена с доброволческа служба в полза на неблагодарните ближни. На тези години Ракът изведнъж разбира, че моментът е “сега или никога” и у него най-сетне се събужда решителност. Не решителност да преобърне света за близките си, а просто решителност. И Ракът рискува просто да се пръсне, ако не изпълни веднага бленуваните цял живот мечти. Затова в кризата на средната възраст той продава всичко и открива ферма за овце. Или отива да покори Еверест. Или сяда да пише книга. Или се развежда и си намира истински принц/принцеса. И на Рака му е хубаво. На него най-сетне му е все едно какво става с другите. А близките му се замислят - няма ли да има повече домашни банички? Защо?!

Лъв

Лъвовете винаги искат всичко и веднага. През кризата на средната възраст това не се променя - всичките обещани от статиите по психология гадости ще се съберат у един Лъв и ще достигнат невиждани висини. Хипохондрия? Лъвът ще открие у себе си всички възможни болести. Депресия? Той няма просто да се тръшне на дивана, а ще се скрие под него с думите “Оставете ме да умра!”. Параноя? О, това е най-интересното! Всички вие сте съсипали на Лъва живота и кармата, мръсници! Искате да го вкарате в гроба! Търсене на себе си? О, да! Лъвът ще търси себе си толкова старателно, че непременно ще се изгуби някъде. Най-вероятно в някой публичен дом, защото това също е симптом на неговата криза на средната възраст. Общо взето, ако се намирате до Лъва в този период, пазете се той да не ви вкара за една-две години в затвора или в лудницата. Иначе той пак ще ви намери, ще ви затисне с мощната си лапа, ще отвори своята паст с остри зъби и ще започне да се жалва горчиво за съдбата си.

Дева

Девата в криза на средната възраст разбира, че най-важните неща всеки момент ще изчезнат завинаги в небитието, защото младостта май е приключила, а Девата така и не се е влюбила до смърт нито веднъж. Този период й действа като компютърен вирус - промъква се в главата й и изключва логиката и аналитичното мислене, а сякаш и паметта. Така че Девата забравя, че по принцип е неспособна да се влюби до загуба на когнитивните функции - и не успява да стигне пак до тази мисъл, защото мозъкът й е в почивка. Така че очаквайте от Девата неудържим сексуален трип с продължителност два месеца, ако имате късмет, или две години, ако не сте чак такъв късметлия. Но не си заслужава да ревнувате и да се развеждате - щом кризата премине, мозъкът на Девата ще се активира отново. Тогава тя ще осъзнае какви ги е свършила и, измъчвайки се от чувство за вина, ще превърне живота на партньора си в истински рай. Тоест, ще спре да му дудне за известно време.

Везни

Везните са късметлии - кризата на средната възраст не им се изсипва внезапно, а на лизинг. Започвайки от детската градина. Именно през този период Везните за пръв път се замислят “Искам ли, мога ли, това ли съм аз?”. И разбира се не намират недвусмислен отговор на този въпрос. В средната възраст общо взето нищо не се променя - Везните продължават да се съмняват и да ровят в себе си, изпадайки ту в еуфория, ту в параноя. Това при тях просто не се лекува.

Скорпион

Със Скорпионите става нещо страшно - те започват настървено да се самоизяждат. Опитите им да прегризат хитиновата си обвивка в комбинация с отравянето със собствената им отрова обикновено превръщат Скорпиона в чудовище. Да, правилно сте прочели - обикновеният Скорпион е сладко котенце в сравнение със Скорпиона в криза. Кризиралият Скорпион е въплъщение на мизантропията, пълномощен представител на Сатаната на Земята. При това обаче околните много го съжаляват - кой знае какво се случва вътре в него, ако навън излиза ТОВА НЕЩО?

Стрелец

Неочакван обрат! Стрелецът в криза на средната възраст изведнъж решава да улегне, защото кой знае кога ще има пак този шанс (най-вероятно чак когато буците пръст падат върху гроба му - и Стрелецът осъзнава това). Той не разбира за какво му е нужно всичко това. Но си заслужава да опита! Всичко приключва с това, че близките му, уморени да търпят в дома си това морализиращо мрънкало, тайно сипват на Стрелеца коняк в чая и стискат палци с надеждата той пак да се пусне през просото.

Козирог

Козирозите са известни с железните си нерви, непоклатимата си воля и със здраво стъпилите си крака. Но през кризата на средната възраст се превръщат в мекотели - както от гледна точка на твърдостта, така и от гледна точка на приятността им за околните. Вече не можете да разчитате на Козирога - той нищо не може, има най-много някакви пипала. Но да му намеквате за това не е препоръчително, защото той ще ви направи на две стотинки с думите си. Има само една добра новина - че скоро Козирогът ще си стане толкова неприятен сам на себе си, че ще отиде на психолог. И нещата постепенно ще се оправят.

Водолей

Водолеят изпада в паника от това, че е пораснал. Думата “остарял” го е страх дори да си я помисли, камо ли да я каже, сякаш тази думичка може да извика както старостта, така и самия дявол. За този знак е убийствено да спре да бъде вечно млад и опиянен, затова той изключва от уравнението само едното - “опиянен”. Оттук нататък само здравословен живот до дупка! Водолеят ще тича на маратони, ще пие смути, ще си прави пластични операции и ще се почувства горе-долу жизнеспособен. Няма да му е много ясно за какво точно прави всичко това, но той едва ли ще си зададе този въпрос.

Риби

Кризата на средната възраст действа страховито върху Рибите. За всички е характерно да изпитват мъчителен срам за безцелно изживените си години през този период, но само Рибите успяват да докарат този процес до пълна загуба на личността си. Не можете да ги спасите от това, защото в началото на кризата на средната възраст всички са потиснати и затворени в себе си - а за Рибите това е нормално състояние. Така че никой нищо няма да забележи, докато един прекрасен ден не се окаже, че Рибката си е сменила кожата с рога, копита и опашка. Оттук нататък смятайте, че не живеете с Риба, а с Овен. Или със Скорпион. Или, да не дава Господ, с някоя Дева. През кризата на средната възраст Рибата може да се превърне в какво ли не.