Невероятно, но факт! От датата на раждане зависи не само характерът ви, но и промените, които ще видите на лицето си с годините.

Сигурно често ви се е случвало, сблъсквайки се с разсеяност или педантичност на ваша приятелка, да кажете „Е, нали е Овен/Скорпион, какво да я правиш?“. Но датата на раждане може да влияе не само на характера ни, но и на възрастовите промени. За да изясним този въпрос се консултирахме с лекар дерматолог и козметик.

Овен (21 март – 20 април): лъчевидни бръчки около устата


Овните са упорити, настойчиви и доста егоистични. Спомнете си колко пъти създателите на „Сексът и градът“ обвиняваха Сара Джесика Паркър в излишно самолюбие. Виктория Бекъм пък се оказа в топ 10 на най-самовлюбените звезди според рейтингите в списанията.

Каквото и да кажете на Овена, той ще стиска зъби и ще си действа по неговия си начин. Затова и зъбките му се изтъркват по-бързо, отколкото на другите хора. А зъбите поддържат долната част на лицето. Когато тази основа се изгуби, тъканите увисват. Образуват се лъчевидни бръчки около устата, устните се превръщат в тънки ивици, притиснати плътно една към друга. По хипертрофията на дъвкателния мускул на жените-Овни виждаме, че този мускул се напряга често, и то не само по време на ядене, а именно при стискане на челюсти. Така че за Овните е препоръчително да отидат първо на стоматолог, а не на козметик.

Телец (21 април – 21 май): стесняване на окото

Спокойните, великодушни и земни Телци имат силно развито собственическо чувство. Зад привидното им спокойствие се крият силни душевни терзания, които не могат да не се отразят на външния вид.

Затова Телеца го издават очите. Именно те носят печата на годините и именно в тях можете да прочетете много неща. Цепката на окото се стеснява, погледът става по-дълбок и проникновен. Тези възрастови изменения дори придават чар на Телеца.

Близнаци (21 май – 21 юни): мимически бръчки на челото


Просто си спомнете за Анджелина Джоли, Никол Кидман или Наоми Кембъл, която едва не пребила до смърт асистентката си – ясно е, че Близнаците се отличават с прекомерна емоционалност. Освен това са неуравновесени, склонни към гротескни реакции, но при това са доста съобразителни и умни.

На момичетата-Близнаци им личи, че обичат да се смеят и да плачат по много – те проявяват бурно емоциите си. Затова бръчиците около очите са неизбежни. Мимическите бръчки на челото, около очите и отстрани на устата са основните признаци на остаряването на Близнаците.

Рак (23 юни – 23 юли): кожата се покрива с мрежа от ситни бръчки

Раците са добри, имат силно развита интуиция, емпатични, обичливи и нежни хора са. Пример за това е многодетната майка Мерил Стрийп, основала над 10 благотворителни фонда.

Раците нямат остри черти, линията на долната челюст е плавна, както впрочем и всички останали контури. Забелязвали ли сте как изглеждат старите добри баби? Те приличат на малки печени ябълки. Чертите им дори и на старини си остават меки и плавни, просто кожата им се покрива с равномерна мрежа от ситни бръчици. Гледайте филма с Мерил Стрийп „Джули и Джулия“ (който всъщност е страхотен) и ще разберете как остаряват Раците.

Лъв (24 юли – 23 август): първо остарява шията

Лъвът е цар. Самовлюбен, егоистичен, понякога щедър и великодушен. Във всичко предпочита разкоша. Пример за това е притежателката на най-скъпоценното дупе Джей Ло, както и пробивната Сандра Бълок.

Лъвовете се грижат отрано за красотата си, затова възрастта започва да им личи по-късно, отколкото на емоционалните Близнаци или на състрадателните Раци. Първите признаци на старостта при Лъва се появяват на шията – защото той се грижи старателно за лицето си, но за врата, който носи тежкото бреме на царската корона, честичко забравя.

Дева (23 август – 24 септември): бръчици между веждите

Знакът на самотата. Девите премерват и обмислят всичко и са напълно самодостатъчни личности. Доказателство за това са фаталната красавица Клаудия Шифър и прочутата „чайлдфри“ кинодива Камерън Диас.

Девите не се притесняват от остаряването, затова първите му признаци при тях се появяват относително рано под вид на мимически бръчки между веждите – признак за постоянни размисли и вглъбеност в себе си.

Везни (24 септември – 23 октомври): бръчки отстрани на устата

Сговорчивите, сантиментални и нежни Везни са много общителни и често емоционални. Много говорят и се усмихват. Да сте виждали Кейт Уинслет да не е усмихната? Тя май се усмихваше, дори когато разказваше за развода си. А Катрин Деньов? Леката игрива усмивка е нейна запазена марка.

Затова Везните рискуват още на 26 години да се сдобият с отчетливи гънки от ноздрите надолу покрай устата, както и със ситни бръчици край ъглите на устата. Това обаче не може да убие очарованието на тези прекрасни хора – на някои дори им отива.

Скорпион (24 октомври – 22 ноември): чупка под долната устна

Знаехте ли, че Джулия Робъртс е взела страха не само на журналистите, но и на режисьорите? Да, в реалния живот „хубавата жена“ е доста агресивна! Скорпионът е знак на страстта, а представителите му са упорити, избухливи и склонни към агресия, винаги решителни и непоколебими.

Скорпионите остаряват комбинирано – сдобиват се сравнително рано с мимически бръчки, а чертите им се изострят. Брадичката е винаги напрегната, както се казва – волева. С годините заради постоянното напрежение мускулът на брадичката нараства и се появява чупка под долната устна, а кожата над мускула се покрива със ситни бразди като портокалова кора.

Стрелец (23 ноември – 21 декември): появяват се бърни

Остроумните, весели и находчиви Стрелци са доста непостоянни и склонни към авантюризъм. Резките промени в теглото, на които се подлагат, не могат да не се отразят на лицето им.

Затова Стрелците остаряват деформационно – страните им увисват, скулите се уплътняват, а обемът на тъканите се изнася към гънките отстрани на устата, които натежават. Под очите се образува гънка, която често върви в комплект с торбички. Впрочем по подобен начин остаряват повечето хора със славянски генотип.

Козирог (22 декември – 20 януари): хлътнали очи


Колко пъти сте се поразявали от невероятния самоконтрол на Кейт Мидълтън? Тя е типичен Козирог – земна, скромна, мъдра и търпелива. И при това предвидлива и пестелива. Като всички Козирози е склонна към душевно равновесие. Пълна противоположност на Лъва.

Козирозите остаряват красиво и спретнато. Ако полагат усилия да се поддържат, само отпусналият се връх на носа (а носа расте цял живот) и дълбокият, устремен в далечината поглед (хлътнали очи в резултата на изтъняване на костите) ще ни подскажат за преклонната възраст на Козирога.

Водолей (21 януари – 19 февруари): гънки отстрани на устата и дребни бръчици около очите


Този знак държи най-много на свободата и независимостта. Водолеите винаги са учтиви, непретенциозни, малко наивни и неизменно изпълнени с добри намерения.

Самите Водолеи смятат, че не остаряват – а дори и да остаряват, го правят естествено. Тъй като те се усмихват често и искрено, се сдобиват с дълбоки гънки отстрани на устата и лъчевидни бръчици във външния ъгъл на очите.

Риби (20 февруари – 20 март): бръчките зависят от гените и от начина на живот

Когато хиляди момичета бяха луди по Раян Гослинг, него го отмъкна Ева Мендес. И сякаш не положи особени усилия за това… Такива са Рибите, обикновено плуват по течението и не са достатъчно упорити и настойчиви, за да преодоляват препятствия на жизнения си път.

Рибите са мечтателни и нерешителни, затова не биха се възползвали от радикални методи за борба с остаряването (например хирургически лифтинг на лицето). Затова при тях по-голяма роля играят гените, околната среда, начинът на живот. Ако Рибата пуши и често се пече на слънце, ще има дребни бръчици по цялото лице, както и пигментни петна. Ако си пада по здравословния начин на живот, ще има или дълбоки бръчки-гънки или мимически бръчици.