Името дадено на човек, до голяма степен определя неговата личност. Може да се каже, че то се явява посредник между веществения свят – човекът в плът, и духовния свят. Личността е свободна в своето самоопределение, но в пределите на зададеното име. Горният полюс на името е първообраз на съвършенството, долният полюс – пълно извращение на божествената истина, което името предава. Между полюсите се намира предел за средните хора. От тук и три основни типа носители на името: човек с определено име може да бъде свят, може да бъде обикновен, а може и да бъде негодяй.

Името в християнството се дава при кръщение. Това става не само по избора на родителите, но и в чест на някой светия, обикновено този, чиято памет се чества в близките осем дена около рождението. Съществува определено сродство със светията, чието име носи. Той става негов покровител и вярващият трябва да празнува не само своя имен ден, но и деня на светеца, на когото е кръстен.

Светците помагат на човек в определени моменти от живота особено след извършване на определени обреди и молитви. На всеки християнски светец, Христос е дал определена „специалност” и определена сфера на действие. Така например, великомъченица Варвара помага за излекуване на деца, мъченик Киприян помага за изгонване на бесове и лечение на душевноболни. Всеки светия може да помогне в тази област, в каквато има сила дадена му от Бога. Молитвите също се делят по предназначение и всяка от тях е обръщение към определен светия и носи свой смисъл, изразяващ пожелание на човек, помощ за нещо свое. Освен това и на всеки светия е прикрепена отделна сфера от дейността на човека. Някои покровителстват медицината, други земеделието, трети грънчарството и т.н.

Православните християни вярват в това, че всеки човек е покровителстван от светията, чието име носи. Вие можете да определите името на своя личен светия по именния си ден и да се запознаете с реалната история на човека, причислен в последствие от църквата към светите ликове.


Ако едно дете е кръстено в храм, създаден в чест на този или онзи светия, значи покровителят на тази църква взема под своя защита и човека. Неговата помощ се засилва, ако човек носи в себе си неговото изображение. Колкото по-близо е до сърцето, толкова по-добре. Още по-добре, ако в дома ви има икона с изображение на този светия. Това усилва помощта на небесния покровител и създава защита и за дома и за човека. В различни моменти от живота си човек може да се обърне за помощ и към висшите сили за подкрепа и помощ. И ако прояви благочестие и целеустременост, той незримо усеща присъствието им, неизменно съпровождащо човек във всички сложни ситуации и дава добър съвет в трудни моменти.

Именният ден е повод да почетем светците, себе си и близките ни хора. Всеки има своя светец покровител. Добре е за именния ден да се поръча в църквата света литургия за лично щастие и здраве, за благополучие.

Повечето хора си имат именни дни, които си имат своите дати. Тези, които нямат имен ден и не са се самоопределили, могат да празнуват в Неделята на Всички български светии. Денят на Всички български светии е най-новият, подвижен празник в църковния календар и се чества втората неделя след Петдесятница. На него Църквата отдава почит към всички исторически личности, живели по нашите земи, които са се отличавали с благочестив живот и са изповядвали Христовата вяра, които са канонизирани по-късно за светци.

Из „Тайнството живот” Ивелина Пенчева