Автор
Ива Петрова

5 причини желанието ви да не се сбъдва

Докато някои получават веднага това, за което мечтаят, други се задоволяват с трохички от очакванията си. Консултирахме се с психолог, за да разберем защо не всички осъществяват желанията си.

1. Желанието не е ваше и се отнася за други хора

Примери: „Искам той да ме обича, както преди“, „Искам дъщеря ми да изкара отличен успех“, „Искам приятелката ми да разбере, че е сгрешила“, „Искам шефът ми да уволни клюкарката от съседния отдел“.

Желанието трябва да е само ваше, не трябва да желаете да подчините друг човек на волята си. И целта трябва да е ваша лична. Ако описаните по-горе желания все още са актуални за вас, пробвайте да се запитате „По какъв начин зависи от мен осъществяването на това желание?“.

Пример: „Искам дъщеря ми да се държи добре“.

- Какво трябва да направя за това? Да прекарвам повече време с нея, за да изградим близък контакт и доверие.

- Какво ми е нужно за целта? Да имам свободно време.

Формулирайте желанието си като твърдение: „Имам достатъчно време, за да общувам приятно с дъщеря си“.

2. Вие самите не вярвате, че желанието ви може да се осъществи

Примери: „Искам да стана генерален директор на фирмата си тази година“ (а сега сте секретарка), „Искам да спечеля джакпота от лотарията“, „Искам да сваля 50 килограма до лятото“.

Целите трябва да бъдат достижими, за да не изпитвате вътрешно съмнение. Смята се, че доходите на човек могат да се увеличат в рамките на една година с максимум 50 %. Не посягайте за повече. Ако желанието ви е свързано с телесното тегло, започнете от малки цифри. Например, поставете си за цел да свалите 5 кг за 3 месеца. Поставяйте си целите постепенно, определяйте си задачи за кратки срокове. Година по-късно ще се изненадате колко неща сте успели да направите.

3. Вие просто желаете, без да определите целта си

Примери: „Искам някой ден да имам високоплатена работа и да мога да си позволя всичко!“, „Искам мъжът на мечтите ми да ме забележи, да ме вземе в луксозната си къща и да ме обича безумно!“ – това са просто желания или фантазии, които са призрачни, докато не ги превърнете в своя цел.

Искате нова работа? Съставете си план. Какви допълнителни знания ви трябват? В какво сте уникални? Кои ваши качества са ценни за потенциалния работодател? И най-вече си отговорете на въпроса „Защо точно на мен трябва да дадат това, за което мечтая?“. Ако не сте намерили отговор на тези въпроси, оставете тази цел като фантазия. Желанието, оформено като цел, може да се изпълни в рамките на една година. А Фантазиите могат да не се сбъднат никога.

4. Пожелали сте си не това, което ви трябва

Примери: „Искам да стана интернет-звезда/певица/фотомодел“. Следва въпросът – за какво ви е нужно това? Какво ще получите от това свое състояние?

Трябва да определите ясно каква полза ще имате от постигането на целта си. Трябва да имате поне 10 причини. Причината е начало на мотивацията. Колкото е по-ниска мотивацията, толкова по-безполезна става вашата цел. Определете ползите от вашата желана известност или друго свое желание. Какво ще се промени в живота ви, когато получите онова, за което мечтаете? Колкото повече полза имате, толкова по-силна ще е мотивацията. А без мотивация целта е недостижима.

5. Вие се предавате още на първата спънка

Вие вдигате ръце всеки път, когато се сблъсквате със съпротива или препятствия по пътя към целта ви. Не оценявате заобикалящата ви обстановка и ползата от нея. Не сте готови да помагате на хората и да приемате помощ от тях, затова редовно се сблъсквате с трудности. Правилното обкръжение може да ви помогне да изпълните желанието си, но вие имате проблем с завързването на нови контакти или искате да си свършите всичко сами, „ако ще и зле да стане, но сама“. Не разбирате с какво лично вие можете да бъдете полезни на другите и с какво другите могат да бъдат полезни за вас.

Упорството е мярка за сила и за вяра в себе си, не го забравяйте. Животът винаги върви циклично. След провала идва успех и обратното. Целите си постигат онези, които не са се страхували, след като са изгубили всичко, да започнат пак от нулата. Винаги ще има пречки и спънки, но именно благодарение на тях ставаме дисциплинирани.

Никога не забравяйте това – тогава дори и най-смелите ви желания, формулирани като цел и подкрепени от вярата ви в себе си, непременно ще се сбъднат!