Автор
Елена Ангелова

Чудото на природата: Кога бебето започва да развива чертите на характера си

Може ли качествата на личността да зависят от функционалните връзки в мозъка?

Проведени са изследвания по този проблем. Експертите са установили, че индивидуалната специфика на структурата на мозъка, която определя нашия характер, се развива още през първия месец от живота.

Характерът на човек отразява невронните връзки в неговия мозък: например мозъците на приятелски настроените хора обработват социално значимата информация по специален начин. Учените все още нямат консенсус в кой период от живота се формират тези индивидуални характеристики. Но както показа ново изследване на американски учени, може би още това се случва още от самото раждане на детето.

Характерът на човека отразява невронните връзки в мозъка му

Учените са изследвали нервните връзки при 75 новородени бебета на възраст до 25 дни с помощта на спектроскопия. Те са се фокусирали върху три вида невронни мрежи, които отразяват индивидуалните черти на личността:

1. Фронтопариетална – тя осъществява връзка между фронталните и париеталните лобове на мозъка, които са свързани с контрола над емоциите и вниманието.

2. Пасивната мрежа на мозъка участва в социалното познание и пасивната мисъл.

3. Хомоложната междухемисферна мрежа осигурява връзки между полукълбата и е свързана с регулирането на емоциите.

За да разберат как индивидуалните различия в невронните мрежи на новородените отразяват тяхната личност, изследователите помолили родителите да попълнят въпросник и въз основа на техните отговори са определили индивидуалния темперамент на децата си по три показателя:

емоционална регулация (успокоява се бързо, чувствително е към удоволствията с ниска интензивност);

негативна емоционалност (лесно се плашат и разстройват, реагират остро на забраните);

положителна емоционалност (често се смеят, усмихват, физически са активни, развити са гласовите им реакции - пищене, тананикане, бърборене).

Анализът показал, че индивидуалните характеристики на структурата на мозъка, които определят нашия характер, се развиват още през първия месец от живота: всички деца имат различни структури на функционални връзки в три вида невронни мрежи. Развитите връзки във фронтопариталната невронна мрежа корелират с висока емоционална регулация. А в междухемисферната мрежа с отрицателна емоционалност.

„Все още не е ясно дали идентифицираната връзка между структурата на мозъка и поведението при новородените може да служи като маркер за прогнозиране на тяхното по-нататъшно развитие и податливост към психични разстройства“, отбелязват авторите.

Необходими са още и по-големи проучвания.

Източник: published by