Автор
Веселина Петрова

Колкото по-зелено е около вас, толкова по-здрави ще бъдете

Резултатите от изследване на учени от Харвардския университет сочат, че хората, чиито домове са обградени от зеленина, живеят по-дълго и при тях съществува по-малка вероятност да развият рак или респираторни заболявания.

Градинската работа оказва благотворно влияние на възрастните хора, сочи още изследването. Тя помага за поддържането на постоянна физическа активност, бори стреса и дори увеличава продължителността на живота, пише Би Би Си.

Писателят и пътешественик Дан Бютнер проучва пет места по света, където хората се славят със своето дълголетие: Окинава в Япония, Никойя в Коста Рика, Икария в Гърция, Лома-Линда в Калифорния и Сардиния в Италия. И неговите наблюдения, както и различните други изследвания, правени досега, потвърждават, че градинарите живеят по-дълго и са подложени на стрес по-малко.

Австралийски учени наблюдавали мъже и жени на 60 години и открили, че при тези, които редовно се занимават с градинарство, рискът от развитие на слабоумие е с 36% по-нисък. Известно е също, че слънчевата светлина и свежият въздух помагат на хората, страдащи от Алцхаймер, да се успокоят, пише Obekti.