Автор
Евелин Попадийна

8 храни, които помагат на косата да расте

Всяка жена мечтае за дълга и здрава коса. Съществуват какви ли не домашни маски за коса – с яйца, с кокосово масло, със зехтин, да не говорим, че много жени прибягват до конски шампоани. Нека обаче не забравяме, че красивата коса преди всичко е здрава коса! Разбира се, дебелината и плътността на косъма се предопределят на генетично ниво, но самите ние я правим безжизнена, тънка и цъфтяща. Да, шампоаните и маските ще помогнат да укрепите структурата на косата, но е нужно да действаме предимно отвътре.

Днес ви предлагаме списък с продукти, които да включите в менюто си, за да подобрите състоянието на косата ви:

Сьомга
Сьомгата съдържа витамин D, протеини и омега-3 мастни киселини. Всички те са микроелементи, които придават блясък на косата и укрепват фоликулите на клетъчно ниво.

Пипер
Жълтите чушки съдържат значително количество витамини, които ще ви помогнат да се справите със стреса. Все пак нека не забравяме, че точно той е една от причините косата да изглежда изтощена.

Стриди
Цинкът е необходим за косата, благодарение на него тя става плътна и придобива огледален блясък. За да го набавите в организма яжте стриди, само една стрида на ден покрива дневната нужда на тялото от цинк.

Яйца
Яйцата са източник на протеин, биотин и витамин B12. За да предотвратите косопада яжте поне по 3 яйца на седмица.

Бадеми
Бадемите са източник на полиненаситени мастни киселини, които са основен строителен материал за клетъчните мембрани, а и съдържат биотин. Хубаво е да знаете, че са много по-калорични от яйцата и ви съветваме да не прекалявате с количеството.

Семки
Слънчогледовите семки съдържат витамин E, който увеличава потока на кръв към скалпа, активирайки междуклетъчния метаболизъм.

Сладък картоф
Сладките картофи съдържат бета-каротин – естествени „еликсири на младостта“ и източник на витамин A. Дефицитът на витамин A причинява лющене на скалпа и изтъняване на косъма.

Авокадо
Авокадото съдържа витамини A, C, E, D, P и K, както и витамини от групата B, калий, калций, натрий, фосфор и магнезий. Това е възможно най-добрата храна, за да имате здрава, дълга и блестяща коса.

Тайните за красота на тайландките
ПО ЖЕНСКИ
Автор Евелин Попадийна

Тайните за красота на тайландките

Автор Евелин Попадийна