Автор
Елена Ангелова

5 странни суеверия, които вгорчават живота на бременните жени

Крайно време е всички да ги забравят. Но истината е, че някои продължават да вярват в митове. Тези 5 странни суеверия наистина могат да съсипят живота на бременните жени.

Бременността е вълшебен период, през който майката носи бебето под сърцето си. Разбира се, всичко това се характеризира не само с прекрасното осъзнаване, че след девет месеца най-накрая ще бъде възможно тя да прегърне детето си и да го притисне към гърдите си. По време на бременността бъдещите майки изпитват физически и психологически дискомфорт като неприятната токсикоза, неразположение, хормонални колебания и др. Има и редица ограничения - не можете да вдигате тежести, да претоварвате тялото си с физическа активност, да ядете всичко. С други думи, има много табута по време на бременност.

Така се появяват забрани, които по принцип се смятат за съвсем оправдани в обществото. Например, че по време на бременност не можете да шиете или подстригвате косата си. Всъщност това са митове. Повече за това какви предразсъдъци тормозят майките ще ви разкажем в нашия материал.

Не може бременната да подстригва или боядисва косата си

Според суеверията ако бременна жена на който и да е етап от зачеването отиде на фризьор и иска да се подстриже, тогава бебето ѝ ще има лошо зрение. А също (това е най-лошото суеверие) - като подстригва косата си, майката рискува да „съкрати“ живота на детето си. Трудно е да си представим как някой може наистина да повярва на нещо подобно. Тук няма никаква логика.

Освен това има и теория, че боядисването на косата по време на бременност може да навреди на здравето на нероденото бебе. Това е така, защото боята съдържа амоняк. В действителност не е съвсем истина. По време на бременност на жените наистина не се препоръчва да боядисват косата си, но това изобщо не е, защото може по някакъв начин да навреди на бебето. Ограничението е в сила поради риска от натравяне на майката с амоняк.

Бременната не трябва да шие или да плете

Има още един странен предразсъдък, че бременните не трябва да шият или плетат. Твърди се, че поради това бебето може да се роди със слети пръсти. Не е вярно! Подобно ръкоделие по никакъв начин не може да повлияе на биологичните процеси в утробата. А напротив - има благоприятен терапевтичен ефект върху психологическото състояние на бременната жена. Въпреки това, бременната не трябва да седи неподвижно дълго време, докато бродира, за да не предизвикате задръствания в таза.

Бременната не трябва да яде млечни продукти и ядки

Съществува мнение, че в този случай детето може да развие алергия при раждането. Тези продукти обаче всъщност не представляват заплаха за бебето. Разбира се, ако не говорим за индивидуална непоносимост към тях на бъдещата майка. Що се отнася до общите препоръки, лекарите обикновено не съветват бременните жени да ядат рохки яйца, пастети и меки сирена.

Бременните не трябва да седят с кръстосани крака

Съществува предположение, че позата с кръстосани крака е нефизиологична. Тя може да причини дискомфорт на детето и да предизвика неприятни последици. От медицинска гледна точка обаче това не е доказано. Разбира се, лекарите не препоръчват твърде честото сядане и продължително стоене с кръстосани крака. В това число и за всички хора, не само за бременните. Това е така, защото тази поза може да попречи на естествената циркулация на кръвния поток, причинявайки подуване на краката и разширени вени. Така че не си струва да злоупотребявате с тази позиция на тялото.

Не трябва предварително да купувате неща за вашето неродено бебе

Този предразсъдък е здраво вкоренен в съзнанието на хората. Смята се, че можете да купувате неща за дете едва след раждането му. В противен случай предварителните покупки могат да донесат лош късмет и да привлекат зли духове. Но истината е, че не трябва да се лишавате от радостта да пазарувате за вашето бебе, когато майката вече е бременна. Това не само е приятно, но и полезно.

Когато майката и бебето бъдат изписани от родилния дом, всичко ще е готово за появата на новия член на семейството.

Източник: wday.ru