Автор
Антония Михайлова

Как е възможно: Жена носи каменно бебе в утробата си 56 години

81-годишна жена от Бразилия е живяла 56 години с ембрион в утробата си в резултат на извънматочна бременност. Това съобщава G1.

Даниела Вера, жителка на град Арал Морейра, е страдала през по-голямата част от живота си от дискомфорт в коремната област, където в младостта си е развила странна формация. През целия си живот жената не потърсила никаква помощ от лекарите, тъй като не им се доверявала и предпочитала народните средства.

В началото на март тази година Даниела започнала да изпитва силни болки, което в края на краищата я принудила да прекрачи прага на болницата. Там лекарите предположили отравяне вследствие на мръсна вода, тъй като изследванията не показали наличие на каквито и да било новообразувания.

Вера обаче не се почувствала по-добре и на следващия ден била изпратена в областна болница. Там ѝ е бил направен скенер на корема. Снимките показали, че в коремната кухина на бразилката има калциран, или с други думи вкаменен, ембрион. Впоследствие се оказало, че ембрионът е резултат от извънматочна бременност, настъпила в ранна юношеска възраст на пациентката. Интересното е, че по-късно Вера успяла да роди седем здрави деца.

След откриването на 56-годишния плод в утробата на Вера, ѝ е било предписано лекарство за лечение на уринарната инфекция и тъй като състоянието ѝ се влошавало, тя била подложена на операция за отстраняване на калцирания плод. За жалост пациентката починала ден по-късно в реанимацията.Д-р Патрик Дезир, който ръководи здравния отдел на Понта Пора, споделя, че смъртта на Вера е настъпила вследствие на инфекция. Едно от седемте деца на Вера - 21-годишната Розели Алмейда, разкрива, че майка ѝ се е оплаквала от дискомфорт още от първата си бременност с друг мъж, когато е била тийнейджърка.

Как стресът по време на бременността се отразява на вашето бебе
МИСИЯ БЕБЕ
Автор Елена Ангелова

Как стресът по време на бременността се отразява на вашето бебе

Автор Елена Ангелова

Официалната диагноза, която лекарите направили на жената, е литопедия. Става въпрос за много рядка патология, представляваща петрификация на плода, който умира в матката или коремната кухина, след което започва процес на калцификация. В такъв случай тялото на майката е в състояние да реабсорбира ембриона за кратък период от време. Ако обаче плодът е твърде голям, той претърпява външна калцификация. Така тялото на майката се защитава от мъртвите тъкани на бебето и предотвратява инфекцията.

В момента са назначени допълнителни изследвания на калцирания плод, за да се разбере повече за него. Документ от 1996 г. от Journal of the Royal Society of Medicine твърди, че само 290 случая на литопедия са били документирани някога в медицинската литература.