Автор
Веселина Петрова

Тази билка, наречена божествена, пази имунитета и нервите

Знаете ли, че една от най-често използваните билки в аюрведа е билката нийм, наречена още божествената билка?Тя е изключително полезна. Нийм е вечнозелено дърво със зелени, дребни плодове, с костилка. Среща се в Бангладеш, Пакистан, Индия и Мианмар. Позната е от преди 5000 години.Всяка една част от тази билка намира своето полезно приложение в медицината. Използват се семената, листата, плодовете, дори и кората на дървото, пише gotvach.bg.

Билката Нийм има антисептично, антибактериално и антивирусни действие.Спомага за образуването на колагенови влакна, което прави кожата да изглежда по-млада. Използва се се при изгаряния, за зарастване на рани и при различни видове кожни раздразнения. Прилага се още при бактерии и гъбички.Нийм помага при нервно напрежение, за профилактика на черния дроб, при лечение на главоболие.

Използва се също така при намален имунитет, при стрес, диабет, хронична умора. Любопитен е фактът, че дава добри резултати и в борбата с пърхота или при косопад.Полезна е при кървене на венците и при псориазис. Използва се за пречистване на кръвта, стомашна язва и нарушено храносмилане.Внимание! Не бива да се приема от хора, с чернодробни или бъбречни проблеми, малки деца, кърмачета и бременни жени.Преди употребата ѝ се консултирайте със специалист.