Автор
Woman.bg

Днес се сбогуваме с патриарх Неофит

Днес е ден на траур в памет на българския Патриарх Неофит, който почина на 13 март. Ковчегът с тленните останки на Негово Светейшество беше внесен в патриаршеския храм малко преди 08.00 ч. 

„Главата на БПЦ излъчваше доброта, човечност и любов. Той беше човек с истински християнски, морални и нравствени ценности”, сподели Васко Миховски, настоятел в църква.

През целия ден миряните ще могат да отдадат почит и да се сбогуват с патриарха. Утре сутринта ще бъде отслужена заупокойна литургия в храм "Св. Александър Невски", след което ще бъде извършено опелото.



С литийно шествие тялото на Негово Светейшество ще бъде отнесено в храм "Св. Неделя", където ще бъде положено за вечни времена. Да бъде погребан в двора на храм "Св. Неделя" е Воля на Патриарха и решение на Св. Синод.

Едни от първите, които дойдоха да почетат Патриарха, бяха вътрешният министър в оставка Калин Стоянов, бившият служебен премиер Георги Близнашки, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Президентът Румен Радев също се преклони пред тленните останки на Патриарха.



Изборът на нов патриарх може да започне 40 дни след смъртта му, след като отминат Великденските празници. Днес и утре, 16 март, са дни на национален траур.

„Смъртта не е края, а смъртта е началото", заяви главният мюфтия Мустафа Хаджи пред медиите след като си взе последно сбогом с Патриарх Неофит.