Автор
Woman.bg

Мария Илиева и Донка Ангъчева за първи път заедно на сцената

На 8 март 2024 г. (петък), в концерта “Цветя и музика” (зала “България”) на една сцена излизат виртуозите Вълчан Вълчанов (Софийска Филхармония), “Кварто” Квартет и най-специалните им гости – звездата на пианото от Виена, Bösendorfer артистката Донка Ангъчева и поп примата на България – Мария Илиева.

В пролетната вечер, те ще представят музикален спектакъл с нестандартни аранжименти на произведения на Алесандро Марчело, Енио Мориконе, Астор Пиацола, Чарли Чаплин, Георги Андреев и други. Публиката ще се наслади на музика от филмите „Октопод“, „Модерни времена“ и популярното “Adiós Nonino” на Пиацола.

Ще чуем и хита на Мария Илиева “Любов“, който ще звучи в съвсем нов аранжимент в акомпанимент на обоиста на Софийската Филхармония Вълчан Вълчанов, “Кварто” Квартет и рояла на Донка Ангъчева!

Водещ на вечерта ще е известният български културен журналист Георги Тошев, който ще превърне концерта в още по-необикновен със своята харизма, на една сцена с нетрадиционно осветление и озвучаване, присъщо повече за поп-рок концерт, отколкото за класически.

Специално за този концерт, от Виена пристига роял, част от лимитирана колекционерска серия “Bösendorfer Artist Series Gustav Klimt - Tree of Life Grand Piano”! Артистичен и музикален шедьовър, инкрустиран с 23-каратово злато и включващ изображения от картината на “Дървото на живота” на Густав Климт.

Донка Ангъчева излиза за първи път на сцена в България, след като през февруари 2024-та г. бе официално приета за член на управителния съвет на престижното “Internationale Chopin Gesellschaft” (Международно дружество Шопен). През миналата година, тя бе отличена като “Жена на годината” в Австрия, в област “Култура и Изкуство” за успехите й като музикант и за артистичната й инициатива “Die Kunst lebt weiter”. През 2024 година Донка беше включена и в годишната класация на списание Forbes “Топ 70 на българските знаменитости”.

Основният вдъхновител на концерта е Вълчан Вълчанов-Чани - обоист в Софийската филхармония известен със своите разнородни проекти в различни жанрове. Негови записи може да чуете, както с класически творби, така и в проекти свързани с поп музика и фолклор. От него научаваме и още малко за идеята, която стои зад спектакъла "Цветя и Музика".

Вълчан разказва: "Реших да организирам “Цветя и музика”, след като слушах последният албум на Донка Ангъчева “Childhood Memories”. Вдъхновен от музиката в него, свързана и с моето детство, поканих Донка за общ концерт в зала „България“. Заедно с цигуларя Иван Пенчев от квартет “Кварто” избрахме, празничният ден 8 март, за да съберам на една сцена две талантливи и красиви дами, които познаваме и ценим от години – Мария Илиева и Донка Ангъчева. Това, което ще представим се случва за първи път – песните на Мария в нов аранжимент и романтичната класическа музика в наш прочит. Работим активно от месеци, репетираме, преаранжираме. Вечерта ще е наистина специална – ще имаме златен роял, красиво и празнично осветление и на сцената - безкрайно талантливи и красиви дами – Мария, Донка, Светлана Станчева и Татяна Тодорова от “Кварто” Квартет както и младата талантлива контрабасистка – Калина Андреева. А аз и останалите музиканти ще сме техните изтънчените концертни кавалери. Ще направим истински празник!”.“Кварто“ Квартет (Quarto Quartet) са един от най-успешните български камерни състави, с над 12 престижни международни награди. Интересен факт е, че те представят Българската култура в Европа заедно с изложбите на Тракийското златно съкровище. Параелно с множеството класически концерти, “Кварто” често създават проекти от различни жанрове у нас и по цял свят. В основата на “Кварто” са музикантите: Иван Пенчев, Светлана Станчева, Татяна Тодорова и Димитър Тенчев.