Автор
Ева Григорова

Стопли сърцата ни: Жена, оцеляла от Холокоста, призна пред принц Уилям, че Кейт ѝ липсва

Оцеляла от Холокоста каза на принц Уилям, че „много ѝ липсва“ принцесата на Уелс по време на негово официално посещение в синагога.

Принцът на Уелс посети синагогата Western Marble Arch Synagogue, посещението трябваше да се случи през януари за Националния ден на Холокоста, но беше отложено след коремната операция на Кейт миналия месец. Уилям посети синагогата, за да се срещне с млади хора, включително еврейски студенти и други, помагащи в борбата с антисемитизма сред подрастващото поколение.

Той също така прекара време с оцелялата от Холокоста Рене Солт и говори с нея за преживяванията ѝ в нацистки концентрационен лагер. И в техния сърдечен разговор 94-годишната Рене помолила принца да предаде съобщение от нея на своята съпруга.

Тя му каза: "Съжалявам, сигурна съм, че ако жена ви беше добре, тя щеше да е тук. Толкова ми липсва. Предайте ѝ моите най-добри пожелания, моля."

Малко преди това Уилям попита: "Как успя?" питайки за времето, което тя е прекарала в нацистки концентрационен лагер по време на Втората световна война. Рене отговори: "Не беше лесно. Някак си оцелях." Уилям протегна ръка и я хвана за ръка, когато тя описа как семейството ѝ е засегнато от нарастването на антисемитизма през последните месеци. Рене каза, че антисемитизмът в момента е най-лошият, на който е била свидетел след Втората световна война. Уилям каза: „Много съжалявам, че стигнахме до този етап, ще се оправим.“

Също така по време на посещението Уилям се срещна с млади хора. Студентите казаха на Уилям, че насилието е било „безкрайно“ и „дехуманизиращо“ и „никога не е било така преди“. Уилям им каза: „Антисемитизмът няма място в обществото. Предразсъдъците нямат място в обществото. Казвал съм го преди и ще го кажа отново. Искам всички да знаете, че можете да говорите за това и за вашите преживявания.

„Аз и Катрин сме изключително загрижени за нарастването на антисемитизма, за което вие говорихте тази сутрин и аз просто съжалявам, ако някой от вас е трябвало да изпита това. Ето защо аз съм тук днес, за да ви уверя, че на хората им пука и хората слушат и не можем да оставим това така."

Преди да си тръгне от събитието, Уилям получи букет цветя, който да предаде на жена си.