Автор
Кристина Кирова

Лора Караджова и Кристо пред Woman.bg: Откровено за новия смисъл, за валутата "щастие" и силата на българската жена

Когато музиката тече във вените ти, когато си преживял и осъзнал всяка дума в текстовете си, когато изкуството ти е истина. Точно тази магия ни липсваше през последните години, но Лора Караджова и Кристо се завръщат - с "Нов смисъл" и същия пламък, с който грееха преди години, когато слушахме и си припявахме всеки техен дует отново и отново. Имахме удоволствието да си поговорим с тях откровено за новия смисъл в музиката, за истинския лукс, който се измерва във валутата "щастие" и за суперсилите на българската жена. Ето какво споделиха те, специално за читателите на Woman.bg:

- Здравейте, Лора и Кристо! Най-после се завърнахте след дълго отсъствие от сцената като дует, а песента ви носи любопитното заглавие „Нов смисъл“. Няма как да не ви попитам – как стигнахте до новия смисъл в живота, в музиката, как стигнахте до ценностите, за които пеете?

Лора: В много аспекти решихме, че имаме нужда от нов смисъл. Аз лично направих лека пауза за няколко години и реших, че е време за нов смисъл в музиката. Посланието към младите хора е да намерят нов смисъл да слушат по-смислена музика.

Кристо: Трябва да има промяна, светът е стигнал дотук след много промени. Промяната е нещо хубаво, ние я търсим в нашето изкуство и в нашето послание. Търсим я в това да бъдем по-осъзнати. Вярвам, че можем да имаме позитивен ефект върху хората чрез изкуството ни. Рейтингът, гледанията, бизнес и икономическата част винаги трябва да идват на второ място, когато правиш нещо в този свят. За съжаление не всички мислят по този начин. За много хора тези неща идват на първо място. И тогава стават най-големите издънки – за околната среда, за душите на младите, за обществото.

- Имали ли сте идеи за дуети през годините, които все още не сте завършили, или „Нов смисъл“ поставя началото на следващата ви поредица от хитове заедно?

Лора: Кристо много пъти ми се обади да правим нови песни. Като цяло не обичам да правя дуети, с малко хора правя, с него имаме 5 и те се получиха много добре. На последната му покана нямаше как да устоя, имах нужда да направя нещо ново и той ми помогна да изляза от дупката, в която бях, за което съм му много благодарна. От тук насетне започват нови и нови проекти.

Кристо: Предстои ни още едно парче, предстои ни и турне, с което вече на живо ще кажем на публиката, че сме се завърнали. „Нов смисъл“ е началото на много нови колаборации и никакви паузи повече.

- Пеете за любов и като хора на изкуството вероятно тя е движеща сила за вас. Какви са наблюденията ви – какво ѝ липсва на любовта в днешно време, когато хората толкова бързо се събират и разделят?

Лора: Липсва ѝ вярност, която е основната съставка за една истинска любов.

- Какво е луксът за вас?

Лора: Не казвам, че живея в лукс, но човек трябва да се цели към по-добър начин на живот, особено когато има деца. В момента се опитваме да дадем всичко възможно на децата си, за да се чувстват добре. Но в никакъв случай не е до степен лукс, трябва да е умерено.

Кристо: Има много теории за това колко пари му трябват на човек, за да живее добре. В момента се говори много за това в социалните медии и стигнах до следния извод: всъщност луксът е да се събудиш сутрин и да ти се живее. Да нямаш търпение какво ще се случи днес, защото има страшно много богати хора, които се самоубиват. Има страшно много царе, които са скочили от кулите си. Лукс е да си щастлив, лукс е да си сред близки хора, за мен в момента луксът е да мога да правя песни с Лора и да се радваме на любовта на феновете. Истинският лукс, истинската валута е щастието. Не вниманието, не парите, не гледанията, не рейтингът, не продажбите – щастието. Щастието идва от това да бъдеш благодарен за малките неща. Трябва да имаш осъзнаване.

- Какво бихте пожелали на българската жена?

Лора: Пожелавам ѝ да бъде женствена – това е най-голямото ѝ оръжие. То може да бъде много силно във всяка една ситуация в живота. И да се грижи за себе си и за хората около себе си. Защото жената е и майка. Дори и тази, която не е майка, носи майчинския инстинкт в себе си.

Кристо: Пожелавам на българската жена да бъде все по-уважавана, все по-ценена, да бъде изкарана от стереотипа на домакиня, да ѝ бъде гласувано доверие в бизнеса. Да следва мечтите си, да има криле. Да бъде поставена на пиедестал от некомплексирани мъже. Да получава заслугата за това, че от нея инстинктивно излиза живот. Тя е достойна за уважение, дори и само заради това, а да не говорим за всички други качества. Имам теория, че за жените, които не са от добрата и светлата страна на живота, до голяма степен семейството и мъжете са отговорни. Няма лоши хора, има лошо възпитани, травмирани и минали през болка хора. Трябва да сме много осъзнати – и мъжете, и жените – в това да се грижим за нашите деца и специално за нашите момиченца, защото те са още по-уязвими, с много нежна душа. Колкото по-осъзнати сме и колкото повече мъже излизат публично да говорят за това, толкова повече ще има усмихнати, щастливи и здрави жени. Защото целият живот излиза от вас, жените рискувате живота си, за да излезе от вас живот. Никой мъж не би го направил. Това, което правят жените, е не само достойно за уважение, то е героично.