3 лесни начина да научите детето си как да се отнася с парите и да промените живота му

Да говорите с дете за пари може да звучи ненужно или дори плашещо.Но децата обикновено могат да схванат базови понятия за парите още на 6-годишна възраст, казват експерти, а изследванията показват, че те формират постоянни навици за парите още на 7-годишна възраст.

Ето защо родителите трябва да започнат да учат децата си на финансова грамотност отрано, казва Алекса фон Тобел. Тя е завършила Харвардския университет, основател и управляващ партньор е на фонда за рисков капитал Inspired Capital.

Фон Тобел, която основа онлайн фирмата за финансови консултации LearnVest през 2008 г. и я продаде за 375 милиона долара на Northwestern Mutual, наскоро си партнира с детската медийна марка Rebel Girls, за да напише книга, наречена Growing Up Powerful: Money Matters. Тя включва уроци по лични финанси за деца и съвети за родителите как да говорят с децата си за пари и е планирано да бъде публикувана на 26 март.

„Можем да дадем възможност на следващото поколение, ако те разбират и контролират парите“, казва тя пред CNBC Make It, добавяйки, че липсата на основни часове по лични финанси в повечето училища в САЩ е „абсолютно безсмислена за мен“.

Имайки предвид това, тя предлага своите три най-важни съвета за родителите как да преподават финансова грамотност на децата си:

Тонът е „наистина важен“

Родителите трябва да говорят за парите по „същество“, така че децата им да растат със здравословни отношения с тях, казва фон Тобел. Научете ги, че си струва да бъдат обсъждани, но не са изключително важен аспект от живота.

Парите са просто „инструмент, който ви помага да живеете живота, който искате“, казва фон Тобел. Ако работите усилено, можете да спечелите пари. Ако сте осъзнати относно управлението им, можете да сте сигурни, че винаги имате достатъчно, за да купите това, от което се нуждаете, а ако имате късмет и това, за което копнеете. Кредитните карти не са магически предмети, които могат да купят всичко. „Парите не са предназначени да бъдат боготворени. Но от друга страна не бива да бъдат пренебрегвани“, казва тя.

Бъдете практични

Говорете с децата си за пари по начин, който има смисъл за тях, съветва фон Тобел. Това може да означава да говорим за това колко струват ежедневните стоки, които използват всеки ден, като например да отбележим, че една бутилка вода струва няколко долара в ресторанта, срещу само един или два долара в магазин на ъгъла. „Когато вървите през магазин и детето ви иска нещо, вземете го и му покажете цената“, казва фон Тобел. „Това струва $29. Мама няма 29 долара за това днес, но можем да помислим дали да ти го взема за рождения ден.“

Този подход учи децата ви, че разходите варират, казва тя: Не всичко, от което се нуждаете или искате, е лесно постижимо, ако е скъпо, така че имайте предвид цените и колко можете да похарчите без да фалирате.

Направете разговорът забавен

Бюджетирането може да бъде доста суха тема. Кой иска да спестява за бъдещето, когато можете да харчите за бонбони и играчки сега? За да бъдат децата развълнувани от спестяването и бюджетирането, фон Тобел препоръчва да говорите за това по „оптимистичен, овластяващ начин“. Попитайте за какво биха искали да харчат пари и обсъдете различни начини, по които биха могли да спечелят и спестят парите, от които се нуждаят, за да си купят сами тези неща, пише тя в книгата си.

Книгата също така включва викторини, игри и упражнения - като декориране на различни по размер буркани за събиране на дребни, които децата могат да спестят и да използват за постигане на малки, средни и големи цели.

Възрастните често свързват парите със стрес, защото мислят само за „нещата, които не са имали“, казва фон Тобел. „Опитвайки се да ориентираме децата да имат много положителни, овластяващи моменти свързани с парите в началото на живота им, ние знаем, че това може да промени живота им.“