Автор
Веселина Петрова

Ето защо можете да хапвате хумус всеки ден

Обожавам хумус. Той е доста засищащ, приятен на вкус и много полезен. Това е едно от най-популярните ястия в Близкия изток и по света. 

Хумусът се прави от нахут, който е богат на растителни протеини. Важен е за растежа и насърчава възстановяването на тъканите в тялото. Тази храна може да бъде от полза за всички, които водят активен начин на живот или се нуждаят от допълнителна енергия. 

Освен на протеини, хумусът е богат и на здравословни мазнини. За приготвянето му се използват зехтин и сусам, които пък са източник на здравословни мазнини. Те са полезни за сърдечно-съдовата система. Затова хумусът помага за понижаване на холестерола в кръвта и подобрява здравето на сърцето. 

Освен всичко е богат на ценни хранителни вещества, включително растителни протеини, фибри, желязо, магнезий, фолиева киселина и витамини Е и С. Осигурява енергия и се грижи за храносмилането.

Ако добавите нахут към вашата диета, можете значително да намалите появата на мазнина в коремната област. Както знаете, хората, които натрупват големи количества такива мазнини, са податливи на заболявания като диабет и инсулт, пише "Вести".