Автор
Веселина Петрова

Знаете ли, че всички нещастни хора имат нещо общо?

Всички търсим щастието по своему. За едни то се крие в намирането на добра работа, при други - в откриването на сродната им душа. Обикновено обаче не осъзнаваме, че щастието всъщност зависи не от външни обстоятелства, а от нас самите. 

Нещастието е резултат от комбинация от поведение, лични качества, начин на мислене и способност за приспособяване. 

Факт е обаче, че някои хора са щастливи дори, когато нямат особена причина да бъдат, докато други се чувстват дълбоко нещастни, въпреки че имат почти всичко на света. И защо е така?

Защото щастието не зависи от това дали сме хубави или "грозни", дали сме слаби или дебели, а от нещо, което носим вътре в себе си. 

Почти всички нещастни хора имат една специфична характеристика. Те не са получили възможността да пораснат самостоятелни. 

Когато сме малки, нашите родители или настойници задоволяват всички наши основни нужди. Обличат ни, хранят ни, купуват ни подаръци, пазят ни от неприятности, помагат ни да успяваме.  

С годините всеки човек трябва да получи своята свобода и да стане самостоятелен, мислещ индивид, за да бъде щастлив. Но не всички успяват да пораснат така. 

Ако като дете не сте имали възможност да бъдете самостоятелни, ще пораснете, но няма да се превърне в зряла личност. 

А когато сме големи, когато мама и татко не стоят вече така близо зад нас, ние трябва да вземаме сами решения и да се справяме с последствията от тях. Иначе ще се чувстваме неудовлетворени, а оттам и нещастни. 

Ако не сме отговорни за думите и делата си, ще имаме проблем с околните. Ако не се грижим за тялото и душата, за дома и работата си, ще настъпи хаос. Ако някой не ни допадне с отношението си, ще станем агресивни и ще го блокираме. Няма да имаме приятели. 

Ще станем недоволни, но и нищо не предприемащи, за да успеем. И това ще ни закопае още по-надълбоко. 

Затова е много важно да осъзнаем, че щастието зависи от нас самите. Сами трябва да решаваме проблемите си, да се борим с вятърните мелници, да градим стратегии, приятелства, да успяваме, да се проваляме и пак да опитваме.