Автор
Веселина Петрова

Проклятието на Помпей: Истинско ли е, или за него са виновни историите на туристите

Казват, че ако има прокълнато място на този свят, то това определено е древният римски град Помпей. Вулканът Везувий в близост до Помпей изригва през 79 г. пр. Хр., убивайки всички жители в близост. 

През годините стотици посетители на археологическите разкопки в Италия са връщали взетите тайно малки артефакти, казвайки, че те са им донесли единствено лош късмет.

Всъщност тези случаи са толкова често срещани, че в Помпей има постоянна изложба на тези предмети и придружаващите ги писма, пълни с угризения и разкаяние. 

Габриел Зухтригел, директор на археологическия парк в Помпей, наскоро сподели за една такава бележка, изпратена от разкаял се посетител. 

„Не знаех за проклятието“, пише в писмото с главни букви. А после продължава: „Не знаех, че не трябва да взимам никакви камъни. В рамките на една година ми откриха рак на гърдата. Аз съм млада и здрава жена и лекарите казаха, че това е просто „лош късмет“. Моля, приемете извинението ми и тези парчета пемза." 

Жена, която е канадски гражданин, е върнала пет артефакта, откраднати от Помпей през 2005 г., заявявайки, че ѝ донесли голямо проклятие, пише Си Ен Ен. Жената, за която единствено се знае, че се казва Никол, изпратила обратно в Италия две бели плочки мозайка, две парчета от счупена амфора и част от керамична стена, които взела от Археологическия парк на Помпей. 

Тя изпратила артефактите обратно в дома им с писмо, в което описва причините. 

„Исках да притежавам парченце история, което не може да се купи с пари. Тогава бях млада и тъпа“, пише жената. 

Откакто взела артефактите през 2005 г., Никол била сполетяна от изключително лош късмет – два пъти се разболяла от рак на гърдата, което наложило двойна мастектомия, а семейството ѝ изпаднало във финансови затруднения, пише Би Ти Ви.

Разбира се, проклятието не е истинско, казват специалисти. Просто хората приписват на артефактите сила, каквато най-вероятно те не притежават. Заради чути от други туристи истории...

Никол пише още в писмото си, че е дала парченце керамична плочка на своя приятелка, но не знае дали тя ще го върне обратно. 
„Ние сме добри хора и не искам да предам това проклятие на семейството си и децата ми. Моля, простете ми за стореното преди години“, казва тя.

Археолозите в Помпей са изложили всички писма от посетители, заедно с върнатите артефакти в музея на разкопките. Самите артефакти нямат сериозна ценност, казват те, но писмата и разказите за проклятие в тях имат антропологична стойност.

А вие, ако отидете в Помпей, замислете се - дали си струва да си причинявате неприятности, заради едно малко камъче?