Автор
Пепа Попова - Пепита

Модата избледнява, стилът е вечен: Дамският смокинг се завръща

Дамският смокинг прави своя дебют на модния подиум с Ив Сен Лоран през 1966 г. Моментът е идеален за премиерата му - бурен, неспокоен, белязан от социални промени и културни движения. В този необикновен социален микс Ив Сен Лоран представя най-революционния си образ на модния подиум: дамски смокинг от копринено кадифе и вълна grain de poudre, комбиниран с бяла риза, затворена на врата с черна сатенена панделка. С тази вечерна визия, Le Smoking, който е създаден в Англия през деветнадесети век, за да се носи от мъже в залите за пушене, безграничното въображение на френския дизайнер преобръща дрескодовете и интерпретира духа на времето. По този начин мъжкият смокинг се превръща в символ на женското овластяване и еманципация. Музите на Ив Сен Лоран в смокинги, наследници на трансгресивните филмови диви от 30-те години като Марлене Дитрих (която го носи във филма Мароко) и Луиз Брукс, имат лицето на Катрин Деньов, на Бианка Джагър – която избира бял смокинг за сватбата си с Мик Джагър, на Бети Катру с андрогинния силует и платинената коса, винаги в баланс между духа на прегрешението и желанието за еманципация. 

Дамският смокинг на YSL обаче не е копие на мъжкия костюм, а по-скоро възприема шивашката му строгост, като го преобразява с женствени детайли и пропорции.

GettyImages

Основна вещ за жените. Облекло със стил, неподвластно на тенденциите: модата избледнява, стилът е вечен“, заявява роденият в Алжир дизайнер по отношение на своето емблематично произведение, което ще остане символ на марката и до днес. 

Днес дамският смокинг – или tuxedo, както го наричат ​​в Щатите, защото е облечен за първи път на бал в Тукседо Парк от Джеймс Браун Потър се отличава се със своята универсалност. 

 

Дамският смокинг и стилистите 

Смокингът все още отговаря на желанието за естетическа свобода, търсенето на елегантност, която не познава пол и която има своите корени в традицията на модата. Стилистите, през различните сезони представят изобилие от вариации: в размерите на сакото (много тънко, подобно на болеро, или напротив, прекалено голямо, в непочтителната интерпретация на Balenciaga), в ширината и дължината на сакото или в силуета на панталоните - които могат да бъдат плавни и свободни като пола, тип цигара или дори в къс вариант. Съчетава се с класически ризи с волани, вталени ризи, топове от тюл или изненадващи спортни облекла и балетни обувки във версията на Celine.

Смокингът в колекциите есен зима 2023-24

В колекциите есен зима 2023-23, Erdem добавя модни сатенени волани на ръкавите на сакото, Dolce&Gabbana предлага смокинг, носен върху кожата с открито бельо, в следствие на една от най-популярните тенденции за сезона или със сако болеро и прозрачен панталон, докато Valentino преразглежда сакото смокинг в бяло, в редактирана комбинация с риза по поръчка и микромини. И точно в Saint Laurent, прекрасната Шарлот Генсбург акомпанираше на пианото, облечена в смокинг по време на представянето на мъжката колекция за есен-зима 23/24. 

View post on Instagram
 
View post on Instagram
 

Смокингът и Street Style-a

 Роден като костюм за вечерта, в уличния стил смокингът е одобрен като дневен костюм, дори и в най-филологичния си вариант: строго черен, от вълна или кадифен габардин, с контрастиращ сатенен пик или шал ревери, ризата - бяла с волани отпред. За да омекотите официалната елегантност на визията и да демонстрирате нейната модерност и трансформируемост,  можете да комбинираъе с черна или червена тениска, панталон и гуменки. 

Смокингът и знаменитостите 

Наследници на облечените в смокинг музи на Сен Лоран са дълъг списък от знаменитости - от Джей Ло до Анджелина, от Ема Уотсън до Кара Делевин, която го избра за кралската сватба на принцеса Юджини, от Шарлот Генсбург до Зендая, която на Оскарите през 2022 г. носи модел с подчертани подплънки, супер тясна талия и дълги прави панталони. Звездите често са го предпочитали пред вечерна рокля – факт, който пък вдъхнови безапелационното заглавие в Guardian: „Коктейлната рокля е мъртва. Да живее смокингът!"

View post on Instagram