Автор
Пепа Попова - Пепита

Емили Ратайковски позира за Vogue и говори за майчинството и стигмата на развода

Емили Ратайковски стана героиня на декемврийския брой на австралийския Vogue и участва в корицата на изданието.

Моделът даде интервю за списанието, в което говори за липсата на личен живот, майчинството и стигмата на развода. 

32-годишната Емили казва, че няма личен живот: всеки ден става обект на вниманието на папараците, които разпространяват нейни снимки без разрешение.

View post on Instagram
 

Чувствам се така, сякаш ме снимат всеки ден от живота ми. Защото дори и да не ме снимаха папараците, работя като модел. Да бъда документиранa толкова много е просто лудост.“ 

Жените сега имат толкова много цифрови изображения, които се споделят без тяхно разрешение в социалните мрежи и това е изключително обидно. Това важи не само за моделите. Колко истории знаете за ученички, чиито снимки се разпространяват в интернет без разрешение?

 

View post on Instagram
 

Моделът дълги години се бори срещу незаконното публикуване на нейни снимки от фотографи с цел печелене на пари. Така тя осъди фотографа Джонатан Ледър, който вече е публикувал три книги с голи полароиди на Ратайковски, заснети по време на снимки през 2012 г., когато тя е била под 21 години, без нейно разрешение. (Ледър отрича обвиненията.) 

Тя създаде NFT, използвайки произведението на Ричард Прайс на нейната снимка в Instagram, отново без нейно съгласие. На този фон Емили издаде своя книга под името „Моето тяло“, която  изследва връзката между женствеността и комерсиализацията на сексуалността. 

"Моделството е работа. Правиш снимки и ти плащат за това, че те снимат. Но в същото време бях изправена пред факта, че особено мъжете фотографи, смятаха тези снимки за свои", казва Ратайковски . Нямах права или контрол върху тези изображения.“

Ратайковски публикува „Моето тяло“ през 2021 г., докато очакваше сина си Силвестър със съпруга си Себастиан Беър-МакКлард, с когото се разведе в края на 2022 г.

View post on Instagram
 

Майчинството и бременността, според Емили, напълно са я променили. 

"Не бях човек, който винаги е знаел, че ще бъда майка. Всъщност винаги съм мислила, че ще стана родител на по-късна възраст. Радвам се, обаче, че нямах никакви предубеждения." 

Сега, след развода, останала самотна майка, която носи пълна отговорност за бъдещето на детето си, Емили се замисля за стигмата на развода. 

"Не мога да повярвам, че съм на 32 години и живея в семейство с един източник на доходи и дете, за което нося пълна отговорност. Всичките решения, които взимам сега, касаят неговото бъдеще и това е невероятна отговорност и бреме". 

Не мога да повярвам, че няма повече книги за неуспешни първи бракове", продължава Ратайковски. „Четох много литература за развода, но тя се фокусира върху семействата, които се разпадат, след като децата пораснат. Наистина мисля, че много хора се развеждат в по-млада възраст и това е такова табу и има такава стигма околот този проблем.

Тя вярва, че светът отдавна се е променил и жените отдавна „печелят, ако не толкова, то повече от партньорите си“, но имат много повече емоционална и физическа отговорност, включително домакинската работа.

„Бракът не винаги е справедливата сделка. Не съм сигурна, че някога е била справедлива, така че не трябва да е срам за жените да се откажат от подобна скапана сделка. Бих искал да пиша повече за това.

Емили възнамерява да продължи да се бори за правата на свобода и глас, личен живот и собственост. Тя се надява да види по-мащабни промени в индустрията, от която е развълнувана да бъде част.

Какво е нейното крайно решение за системния дисбаланс на върха?

"Уволнете всички бели мъже. Можете да ме цитирате", отговаря моделът.