Автор
Ева Григорова

Допада ли ви: Лилавият тоалет, със скрито значение, на Кейт Мидълтън

През изминалата седмица принцесата на Уелс беше домакин на конференция в Музея на дизайна в Лондон, където бяха представени резултатите от нови изследвания от нейнията фондация за ранно детско развитие.

Кейт се появи на събитието, на което изнесе реч, облечена в спиращ дъха лилав костюм, който имаше специална връзка с кралското семейство.

Модните експерти побързаха да отбележат, че нейният виолетов тоалет е изключително стилен. Де дори допълниха, че той вероятно е подбран като намигване към нейния тъст крал Чарлз III, който отпразнува своя 75-и рожден ден във вторник, тъй като лилавото отдавна се смяташе за цвета на кралските особи.

Връзката на лилавия цвят с кралските особи има дълбоки исторически и културни корени. В различни общества с течение на времето рядкостта и високата производствена цена на лилавото багрило са го издигнали до символ на богатство и престиж.

Лилавото надхвърля представата единствено за богатство, то придава силно чувство за авторитет и значимост. Тази асоциация се разпростира в различни култури, като лилавото се свързва с императорската власт. Във Византийската империя, например, само императорското семейство можело да използва лилаво. Римските императори провъзгласила лилавото за символ на властта, традиция, която се е запазила и в по-късните европейски монархии. Тази трайна връзка между лилавото и кралските особи продължава да съществува в много общества, оказвайки влияние върху съвременните възприятия за цвета.

Стилното облекло на Кейт доказва нейното модно майсторство и способността й да съчетава модерността с тоалети, които се придържат към кралските модни правила.