Автор
Теодор Муховски

Лесен начин да освежите дрехите си: домашно химическо чистене

Химическото чистене означава да приведете дрехите си в ред, без да използвате вода. Въпреки че в началото може да се свързва предимно с услугите на професионалните химически чистения, познаването на хитри трикове е полезно за бързото освежаване на ежедневните дрехи. Става дума най-вече за деликатни материи, които изискват специално третиране и биха могли да бъдат съсипани, ако бъдат хвърлени в пералнята. Как да си направите химическо чистене у дома? Представяме няколко патента. 

Когато става въпрос за взискателни материи, често пъти се сещаме за костюми, палта или якета. В такива случаи използването на услугата пране изглежда най-разумният вариант. Същото важи и за упорити и проблемни петна. 

Това решение обаче не е лишено от своите недостатъци. Когато използвате пералню машина се случва остатъците от използваните перилни препарати да се отделят постепенно и в краен случай да раздразнят кожата. 

Домашното химическо чистене е по-малко инвазивна и по-евтина дейност. То е полезно и през есента и зимата, когато искате да намалите количеството мокро пране, чието сушене вкъщи може да доведе до повишаване на влажността в помещението и до появата на мухъл. Трябва да се подчертае, че триковете за пране без вода работят най-добре за бързо освежаване на дрехите. Те обаче може да не са достатъчни за отстраняване на засъхнали петна или за дълбоко почистване на тъканите от пот и други замърсявания. 

Домашно химическо чистене. Използвайте това, което имате под ръка 

Не само пералната машина е полезна за почистване на дрехи. Можете бързо да освежите дрехите си с обикновена ютия или парочистачка. Колко ефективни са те? Парата помага за премахване на неприятните миризми. Топлината, която се отделя по време на гладене, също така убива нежеланите микроби. Дрехите ще изглеждат спретнати и чисти. 

Четка за гладене 

Искате ли да възстановите добрия вид на своето сако, костюм или палто? От време на време почиствайте тъканта с четка. Използвайте четка с естествен косъм. Не ви е необходима и капка вода. Само с няколко минути четкане ще успеете да отстраните дребните замърсявания и да възстановите елегантния вид на износените си дрехи. 

Химическо чистене - без вода, но с брашно 

Притеснявате се да перете често вълнените си пуловери? За да освежите материала, използвайте патента на баба, за който ви е необходим само един продукт от кухненския шкаф. Един килограм картофено брашно трябва да се изсипе в купа и дрехата да се потопи в тази импровизирана вана. Месете няколко минути, за да може продуктът да проникне равномерно във всички влакна. Накрая изтръскайте старателно пуловера. 

Важно: Този трик е подходящ само за светли дрехи. Тъмните дрехи могат да избледнеят по-бързо - резултат, който искате да избегнете на всяка цена. 

Ниската температура е вашият съюзник 

След като извадите прането си от пералнята, търсите свободно място, за да поставите сушилнята, или търсите място на радиатора, за да ускорите сушенето на влажните дрехи? През есента и зимата този проблем е познат на много от нас. Междувременно можете да превърнете ниските температури навън във ваша полза. 

За да освежите дрехите си, окачете ги на балкона. Зимният въздух успешно ще премахне неприятната миризма от тъканите. Интересно е, че поставянето на дрехите във фризера също действа ефективно. Първо извадете всички предмети от джобовете, сгънете дрехите на кубчета и ги увийте в пластмасова мрежа. Поставете така подготвения пакет във фризера за ден или два. Този вид химическо чистене е идеален за дънки, които няма нужда да бъдат хвърляни в пералнята твърде често.

Хитри трикове премахват жълтите петна по спалното ви бельо
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

Хитри трикове премахват жълтите петна по спалното ви бельо

Автор Теодор Муховски