Автор
Теодор Муховски

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти?

Специалистите ни разказаха какви са опасностите от маломерните апартаменти и как те могат да разрушат психологическия комфорт само за една нощ. 

Напоследък доста млади хора се опитват да се сдобият със собствено жилищно пространство възможно най-бързо и изгодно. Поради тази причина, едностайните апартаменти вървят като топъл хляб. 

Малцина обаче се замислят, че такива желани малки пространства могат да причинят редица неприятности: от психологически дискомфорт до сериозни заболявания. 

"Когато си млад, не обръщаш внимание на тясното пространство. Основното желание е най-накрая да се сдобиеш със собствено кътче. В края на краищата е важно да знаеш, че има къде да се скриеш от градската суматоха. 

Не всичко обаче е толкова радостно. Когато човек, поне малко, заживее в новото си жилище, в него има мебели, вещи, книги и други предмети. Всичко това започва подсъзнателно да оказва натиск, тъй като става просто невъзможно да се обърнеш", обяснява психологът Анна Гарш. 

Заради лишаването от лично пространство, могат да започнат пристъпи на апатия, нервност и депресия. Теснотията може да бъде причина и за наднормено тегло. Човек осъзнава, че се намира в клетка. 

Може да се почувства безнадеждно, тъй като осъзнава, че в момента няма възможност да промени положението си. Тогава всичко като цяло изглежда безсмислено: и работата, и здравето, и съществуването. Какво трябва да се направи, за да се промени всичко това? 

Отървете се от ненужните неща 

Децата, които са израснали в малки апартаменти, изпитват двойно по-големи трудности в живота. Те са лишени от своето пространство още от детството си и това в крайна сметка е инстинктивно желание за защита и спокойствие. В резултат на това тези деца страдат от слаба концентрация, нежелание за пълноценно общуване с връстниците и ниско ниво на академичните резултати. 

В идеалния случай в едностайно жилище трябва да живеят не повече от двама души. За да бъде психологическият климат щастлив и за двамата обитатели е необходимо те да се изслушват, да уважават желанията и личното пространство на другия. Това отношение ще намали появата на конфликти. 

Освен това трябва да се разбере, че понякога всеки човек иска и има нужда да остане насаме със себе си. 

Хората, живеещи в маломерни апартаменти, могат да страдат и от физически неразположения 

"Трябва да е ясно, че в стая, в която има няколко души, инфекциите, предавани по въздушно-капков път, се разпространяват по-бързо", заявява терапевтът Анна Демяненко. В края на краищата едностайните апартаменти нямат проходна вентилация. Постоянната липса на свеж въздух, натрупването на въглероден диоксид и задухът допринасят за намаляване на имунитета. 

Учените са провели експеримент. В хода му те установили, че децата, живеещи в просторен апартамент, боледуват два пъти по-малко от тези, които живеят с родителите си в едностайни. 

Експертите са установили, че стандартната площ за един човек е 14 квадратни метра. Ако обаче метрите не отговарят на тези параметри, тогава на всеки член на семейството се отпускат най-малко 9 квадратни метра.

5 начина, с които тъмният коридор ще стане светъл и гостоприемен
ДОМАШНИ ТАЙНИ
Автор Теодор Муховски

5 начина, с които тъмният коридор ще стане светъл и гостоприемен

Автор Теодор Муховски