Автор
Веселина Петрова

Колко наистина е полезен за вас ябълковият оцет: Истината срещу митовете

Битува мнението, че ябълковия оцет носи страхотни ползи за здравето ни - от това, че помага да редуцираме теглото си, до това, че ни пази от рак... На наистина ли това е така?  

Наистина ли помага да се освободим от излишните килограми?

Изследване от 2018 г., публикувано в Journal of Functional Foods, показва, че ако се намали количеството приемани калории и едновременно с това се приема по 15 мл ябълков оцет, наистина може да се отслабне. Според изследователите обаче, ефектът се далжи на това, че оцетът намалява апетита. 

Не, ябълковият оцет не лекува рак

Съществуват твърдения, че ябълковият оцет ни пази от рак и дори може да ни помогне да се излекуваме. Не, не може да ни помогне. 

Ябълковият оцет е пробиотик?

Казват, че влияе благотворно върху чревното здраве и микрофлора. Да, оцетът като ферментирал продукт съдържа добри бактерии. Стига да е качествен. Според някои експерти обаче, технически погледнато ябълковият оцет не е пробиотик, тъй като не е доказано дали тези бактерии оцеляват по време на пътешествието си през храносмилателната ни система. С други думи няма категорично доказателство, че ябълковият оцет има качествата на пробиотик. 

Помага ли при диабет? 

Отново липсват доказателства, че ябълковият оцет може да регулира нивата на кръвната захар. Изследване от 2004 г., включващо по-малко от 30 души, открива, че ако хората с диабет тип 2 приемат по 20 г ябълков оцет с 1 чаена лъжичка захар, разбъркани в малка чаша вода, ще намалят нивата си на кръвна захар в случаите, когато са консумирали храна, богата на въглехидрати (като подобрят своята инсулинова чувствителност). Друго изследване от 2007 г. открива, че приемът на ябълков оцет преди лягане подобрява в умерена степен кръвната захар на следващата сутрин. И то обаче е изключително малко и включва едва 11 души. А това не е достатъчно обективно, за да кажем категорично, че ябълковият оцет наистина влияе и по какъв начин върху нивата на кръвната захар.

Полезен ли е за кожата? 

Мнозина вярват, че разреденият ябълков оцет кара пъпките да изчезнат, други дори вярват, че може да излекува екзема. Националната асоциация по екзема в САЩ посочва как хората с екзема могат да използват ябълковия оцет. Специалистите обаче уточняват, че тези идеи не са строго базирани на конкретни доказателства и те не трябва да се извършват без консултацията с лекар, пише IFLScience.