Автор
Евелин Попадийна

13 начина да се справите с тъмните кръгове под очите у дома

Появата на тъмни кръгове под очите е често срещано. Понякога причината е по-отпусната кожа в зоната около очите, което им придава и по-торбест вид. И мъжете, и жените са предразположени към образуването на тъмни кръгове. 

Стресът, липсата на сън и умората са другите често срещани причини. С напредване на възрастта кожата ви започва да губи първоначалната си стегнатост и колаген. 

Има ли домашни средства за решението на този проблем? Как да премахнем тъмните кръгове сами вкъщи? В тази публикация сме включили техники за намаляване на тъмните кръгове.

Каква може да е причината за поява на тъмни кръгове?

Умора: Умората може да възникне от липсата на сън, физическо и умствено натоварване или дори прекомерен сън. Всички тези неща са предпоставка за появата на тъмни кръгове.

Възраст: В повечето случаи, когато остареете, тъмните кръгове се появяват в резултат на прекомерна пигментация. Когато остаряваме, кожата около очите може да стане по-тънка и да загуби колаген. Това от своя страна увеличава видимостта на тъмните кръвоносни съдове под кожата ви.

Натоварване на очите: Натоварването на очите ви поради прекомерна употреба на компютри, телефони, телевизия и т.н. може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове около очите ви, като по този начин причинява тъмни кръгове.

Алергии: Алергичната реакция към вредни бактерии кара тялото ви да освобождава хистамини, които могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове. Това увеличава тяхната видимост върху кожата ви, правейки областта около очите ви да изглежда по-тъмна от обикновено.

Дехидратация: Неадекватната хидратация може да направи кожата ви да изглежда бледа и матова. Очите ви могат да изглеждат хлътнали, което прави кожата около тях да изглежда по-тъмна.

Излагане на слънце: Вашата кожа може да произведе свръхмеланин при излагане на слънце за дълги периоди. Това може да доведе до пигментация на кожата около очите ви.

Естествени начини, които да ни помогнат да се справим с тъмните кръгове:

Масло от сладък бадем – Маслото от сладък бадем има омекотяващи свойства. Може да помогне за намаляването на появата на кръвоносни съдове под кожата ви, като подобри тена. 

Как да го използвате: Натопете 2-3 капки масло от сладък бадем върху памучен тампон. Нанесете върху тъмните кръгове и масажирайте. Оставете да подейства през нощта и измийте на сутринта. Правете това всяка вечер преди лягане, докато тъмните кръгове не избледнеят.

Гел от алое вера – Гелът от алое вера съдържа алоезин, съединение, което инхибира активността на тирозиназата. Това може да помогне за предотвратяване на прекомерна пигментация по кожата ви. Освен това може да хидратира кожата в околностите и да я направи еластична. 

Как да го използвате: Вземете чаена лъжичка гел от алое вера и го масажирайте в засегнатата област. Оставете да подейства през нощта и на сутринта измийте. Можете да правите това всяка вечер, докато тъмните кръгове избледнеят.

Краставица - Тя помага за намаляване пигментацията около очите. 

Как да я използвате: Ще ви трябва една краставица и чаена лъжичка гел от алое вера. Смесвате съставките, за да направите гъста паста. Нанесете готовата паста върху засегнатите области и я оставете да подейства 15 минути. Измийте с хладка вода. Можете да използвате пастата веднъж на ден.

Домати - Те са богати на фитохимикали като ликопен и бета-керотин, които смекчават окислителното увреждане на кожните тъкани и намаляват зачервяването на кожата. Това ще ви помогне да се отървете от тъмните кръгове.

Как да го използвате: Направете паста, като смесите доматен и лимонов сок. Нанесете това около очите си и го оставете да действа 20 минути. Изплакнете обилно. Правете това не повече от веднъж седмично.

Лимонов сок - Лимонът е богат източник на витамин С. Витамин С проявява антипигментни свойства и може да помогне за увеличаване на дебелината на кожата под очите. Това може да помогне за прикриване на кръвоносните съдове, които стават видими поради изтъняването на кожата и да изсветли тъмните кръгове.

Как да го използвате: Изцедете сока от пресен лимон. Потопете памучен тампон в него и го нанесете върху тъмните кръгове. Оставете да действа 15 минути и отмийте. Правете това два пъти седмично в продължение на 3-4 седмици.

Забележка: Лимоновият сок може да причини усещане за парене на кожата ви, така че направете тест, преди да нанесете сместа под очите. Освен това се уверете, че сте нанесли слънцезащитен крем, преди да излезете на слънце, тъй като лимоновият сок може да направи кожата ви фоточувствителна.

Масло от шипка – Маслото от шипка съдържа проантоцианидини, което води до избелване на кожата. Следователно може да потисне пигментацията на кожата около очите ви и да намали тъмните кръгове.

Как да го използвате: Вземете няколко капки масло от шипка. Разредете го с кокосово масло и го нанесете върху тъмните кръгове с памучен тампон. Оставете да подейства през нощта и измийте на сутринта. Повтаряйте това всяка вечер, докато тъмните кръгове изчезнат.

Екстракт от женско биле - Екстрактите от женско биле съдържат глабридин, който инхибира синтеза на меланин. Този ефект може да помогне за намаляване на появата на тъмни кръгове.

Как да го използвате: Вземете няколко капки екстракт от женско биле и разбъркайте добре с капсула витамин C, докато получите гладка паста. Нанесете върху тъмните кръгове и оставете да действа 10 минути. Измийте старателно. Можете да използвате до три пъти седмично.

Кисело мляко – Киселото мляко съдържа L-cysteine, който предотвратява появата на тъмни кръгове.

Как да го използвате: Добавете чаена лъжичка лимонов сок към две чаени лъжички кисело мляко. Разбъркайте добре, нанесете върху тъмните кръгове и оставете да действа 15-20 минути. Измийте обилно. Можете да правите това поне два пъти седмично.

Забележка: Лимонът може да раздразни някои типове кожа. Уверете се, че сте изпробвали на друга част от тялото ви, преди да нанесете сместа в областта на очите.

Картоф - Картофеният сок съдържа азелаинова киселина, която може да инхибира активността на тирозиназата, за да намали пигментацията. Това помага за избледняване на тъмните кръгове.

Как да използвате: Извлечете около 1-2 супени лъжици сок от картофи в купа. Нанесете сока върху тъмните кръгове и го оставете, докато изсъхне. Изплакнете с вода. Правете това поне два пъти седмично.

Шафран - Биоактивни съединения, като каротеноиди и рибофлавин, насърчават антитирозиназната активност на шафрана. Тези съединения помагат за предотвратяване на прекомерната пигментация на кожата и да намалят появата на тъмни кръгове.

Как да го използвате: Вземете 3-4 нишки шафран и ги накиснете в четвърт чаша мляко за около 2 часа. Прецедете млякото и го нанесете върху кожата около очите. Измийте след 10 минути.

Мед - Медът съдържа полифеноли, които инхибират активността на тирозиназата. Това помага за намаляване на прекомерната пигментация и избледняване на тъмните кръгове.

Как да го използвате: Смесете чаена лъжичка лимонов сок със супена лъжица мед. Нанесете тази смес върху кожата около очите и оставете за около 10-15 минути. Изплакнете обилно с вода. Повтаряйте това веднъж на ден, докато тъмните кръгове избледнеят.

Пакетчета зелен чай - Зеленият чай съдържа фенолни съединения, които инхибират меланогенезата. Това помага за предотвратяване на прекомерната пигментация на кожата и намаляване на тъмните кръгове.

Как да ги използвате: Вземете две торбички зелен чай и ги накиснете във вода. Охладете за кратко и ги поставете върху очите си. Измийте лицето си след 10-15 минути. Можете да повтаряте всеки ден, докато тъмните кръгове изчезнат.

Масло от гроздови семки - Маслото от гроздови семки съдържа биоактивни съединения, които могат да инхибират меланогенезата. Това помага за намаляване на пигментацията и тъмните кръгове.

Как да го използвате: Вземете 2-3 капки масло от гроздови семки и нежно го масажирайте в кожата около долните клепачи. Оставете да действа през нощта и измийте на следващата сутрин. Можете да правите това всяка вечер в продължение на няколко седмици.