Автор
Теодор Муховски

Защо китайците делят едно легло със съквартирантите си

За всеки нормален човек е трудно да си представи, че трябва да дели леглото си с непознат. За китайците обаче това вече се е превърнало в практика. 

В обявите им често може да се види молба, че човек търси съсед, който да е съгласен да делят не само стая под наем, но и легло. Звучи абсурдно. Но е факт. 

Защо китайците посягат към това, как може да изглежда подобно нещо и по какви причини този факт не смущава никого – време е да научим сега. 

Обективни причини 

В Китай за млади се смятат хората на възраст от 16 до 24 години. Затова именно сред тях напоследък се наблюдава повишено ниво на безработица. Младите хора (в частност студентите) наемат жилище, но не могат да си позволят да го плащат. Дори не става въпрос за наемане на апартамент, а само на обикновена стая. 

В Китай цената за наемане на жилище може да достигне до 12 долара на квадратен метър (около 250 долара за наемане на цяла стая). За студентите тази сума е непосилна. Според статистиката тази година безработицата младите хора в Китай се е увеличила с още 21%. 

Всичко това принуждава жителите на държавата да прибягват до крайни мерки. Затова напоследък китайците в Шанхай, Пекин, Гуанджоу и Шънджън (най-големите градове на мегаполиса) все по-често си търсят съквартирант, с когото са готови да делят дори едно легло и разходите за наем наполовина. 

Интересни подробности 

Разбира се, обявите се дават предимно от жени. Те търсят достойни съседи, предимно от собствения си пол. В мрежата се върти обява, която е публикувана от едно момиче. "Търся съквартирант, с когото да делим едно легло. Не хъркам, понякога говоря в съня си, събуждам се в 9 сутринта и си лягам в 21 часа. Вторниците са ми почивни дни. Не мога да наема стая сама, а приятелят ми наскоро се изнесе", пише момичето. 

А такива обяви има много. Посланието им е следното: "Една стая, едно легло, различни одеяла". Разбира се, не всеки е готов да направи това, но напоследък процентът на тези интересни съвместни съжителства се увеличава. Особено на тези, които са в голяма нужда поради липса на финанси. 

Между другото, тази практика съществува не само в Китай, но и на Запад. Само че там тя изглежда малко по-различно. Хората наемат една стая заедно, но се редуват да спят на леглото. Звучи странно, но когато човек изпадне в нужда се налага.