Автор
Елена Ангелова

Без мъчителни диети: Как да отслабнете с помощта на мозъка си

Въпросът "как да се отървете от наднорменото тегло" е актуален по всяко време на годината и почти за всички ни. Като се има предвид натоварването и стреса на съвременния човек, най-простите и лесни начини стават все по-популярни.

В допълнение към строгите диети и изтощителните спортни дейности, можете да използвате и скритите ресурси на мозъка, които ще ускорят загубата на тегло.

Във водещите клиники за отслабване отдавна се използват различни психологически методи и техники. Те идеално допълват стандартния подход за оформяне на тялото, помагат ви да не се отклонявате от пътя и да постигнете желаните резултати по-бързо. Опитайте ги на практика и се сдобийте с красиво тяло без изтощителни глад и спорт.

Психологията на стража на отслабването

В клиника за отслабване бе проведен интересен експеримент. Лекарите сформирали две групи от хора, които са на една и съща диета, спортуват по една и съща програма. Но първите пациенти допълнително използват и психологически методи за мотивация: визуализираха се като слаби и постигнаха целите си. При сравнение на групите резултатите бяха просто невероятни. Първата група е свалила средно 0,75 кг, а втората - 4,10 кг наднормено тегло.

Това трябва да ви накара да се замислите и напълно да преосмислите подхода си към отслабването без изтощителни тренировки и строги ограничения на храната.

Визуализация за отслабване

Като един от простите и приятни методи психолозите смятат визуалното представяне на себе си в идеални пропорции. Правете това интересно упражнение всеки ден: Представете си най-подробно как отслабването ще подобри живота ви, как ще ви позволи да носите красиви дрехи, да реализирате скритите си желания и мечти. Визуализирайте колко невероятно ще изглеждате в подходящо облекло, рокля, която сте забелязали в любимия ви магазин.

Дайте на мозъка си възможно най-много подробности и детайли, като се опитате да си представите миризми, цветове, тъкани и модели. Повтаряйте упражнението, добавяйте нови детайли към него. Можете да направите карта за визуализация, свързана със загуба на тегло, като поставите своя снимка в центъра на полезрението ви. Това ще ви даде мощна мотивация при спортуване и подкрепа по време на спазване на диета.

Използване на свойствата на паметта

Лесен начин за решаване на проблема с преяждането и наднорменото тегло е да запомняте всички ястия и закуски, които вече сте консумирали през деня, докато се храните. Няма да е излишно да преброите калориите наум, без да забравяте за сладкишите, чашата лате или ядките. Забелязано е, че насищането настъпва по-бързо, а порциите могат да бъдат намалени с 25-30%.

Поставяйте задачи на подсъзнанието си

Този метод може да се прилага в различни области и сфери на човешкия живот. Както знаете, нашият мозък почти никога не почива, той работи и през нощта. Ето защо, преди да си легнете, спокойно обмислете проблема с наднорменото тегло, собствената си загуба на тегло и начините за решаването на проблема. Подсъзнанието ви ще се опита да реши задачата, като стартира скрити ресурси. На подсъзнателно ниво ще се получи преструктуриране на принципите на хранене, на апетита и жаждата за сладко – те неусетно намаляват.

4 тайни за успешно отслабване

Много хора са готови да се подложат на диети, ограничават се в храненето, но избягват спортни дейности. Това води до бавна загуба на тегло, принуждавайки ви да се отпуснете и да поглъщате излишни калории. Психолозите споделят тайни как да накарате мозъка си да увеличи метаболизма и да стимулира загубата на тегло:

1. Помиришете храната преди ядене: миризмата прониква до центъра на мозъка, който отговаря за насищането, така че човек не преяжда, бързо усеща, че вече не е гладен.

2. Купете съдове и покривка за хранене в син цвят. Синьото перфектно потиска апетита, така че е почти невъзможно да се преяде от такава чиния.

3. Опитайте се да ядете пред огледало. Методът е малко неприятен, но ефективен: появява се психологическа нагласа срещу наднорменото тегло и преяждането, става по-лесно да се поддържа избраната диета.

4. Спазвайте принципа на контраста
, а именно - храната и чинията трябва да са различни по цвят. В противен случай незабелязано ще изядете много повече храна.

Трябва да се помни, че работата с подсъзнанието и визуализацията са допълнителни, а не основни начини за отслабване. Следователно лежането на дивана няма да успее да стопява килограми. Изберете си проста диета, основана на правилното хранене, движете се повече, ходете, правете сутрешни упражнения, за да ускорите метаболизма си.

А тези психологически методи ще ви помагат в трудната борба за оформяне на красиво тяло, ще ускорят постигането на вашата цел.