Автор
Елена Ангелова

7 начина да се научим да казваме твърдо „Не”. Защо е толкова важно?

В китайската философия Конфуцианство има теория. Ако сте спасили живота на човек, вие сте отговорни за всички негови по-нататъшни действия. С това може да се спори. НО…

Ако не можеш да се научиш да казваш „не“ и не знаеш как да откажеш на човек, когато те моли за нещо, тогава всъщност ти започваш да живееш живота на някой друг, а не своя.

Хората трябва да си помагат. Но има една хубава поговорка - по-добре е да дадеш въдица на човека и да го научиш да лови, отколкото просто да му дадеш риба да се нахрани. Ето защо, ако не искате да затънете в решаването на проблемите на други хора, научете се да казвате „не“.

1. Два въпроса + един съвет

Задайте на молещия за помощ тези два прости въпроса: Какво вече е направил, за да разреши проблема си? Защо не може да го реши сам?

Ако той дава неясни отговори, тогава му кажете: Мога да помогна, но само когато получа отговори от вас. Ако той ясно отговори какво, как и защо, просто му дайте съвет на базата на вашия опит какво да прави по-нататък. И ясно и твърдо завършете разговора с фразата: "По-нататъшни дискусии ще има само след като направите това, което ви посъветвах."

2. Предложете бартер

Ако някой ви поиска нещо, вие също поискайте нещо в замяна. Можете да направите това веднага или първо да помогнете и след това да поискате помощ. Така ще изпитате човека. Ако и той ви помогне, тогава ще си сътрудничите. Ако той ви откаже, следващия път ще имате основателна причина да му кажете „не“.

3. Направете график на ежедневието си

Всъщност хората се отнасят с вас така, както вие се отнасяте към себе си. Ако не цените времето и усилията си и сте готови да помогнете при първото обаждане от някой, тогава не се изненадвайте, че хората ще започнат идват при вас. Научете се да цените себе си и времето си.

Когато някой те помоли за нещо, ти изваждаш графика си, проверяваш го и просто казваш: "Не, не мога, имам много важна задача в момента. Но можем да говорим за това утре в 16 часа." По този начин ще покажете, че нямате нищо против да помогнете, но в удобно за вас време.

4. Просто кажете НЕ

Не дължите нищо на никого. Ако някой ви помоли за нещо, отговорът с ДА или НЕ си е ваше право. Така че просто кажете НЕ. Без извинения, без обяснения, без увъртания. Просто не, това е всичко.

Не е нужно да обосноваваш отказа си. Ще прозвучи като извинение. Кажете „не” спокойно и уверено. Но ако сте свикнали да се съгласявате често, тогава няма да ви е толкова лесно да го направите. Затова, за да тренирате това умение, включете веднъж месечно ден, в който през цялото време ще казвате „не“ на всички. Независимо от всичко или някого.

5. Престорете се на глупак/чка

Когато някой иска да ви насилва да решавате проблемите на други хора, кажете нещо такова: Вижте, преди няколко месеца и аз се опитах да разреша този проблем. Но се прецаках докрай и още не съм го решил/а. И задайте въпрос: Наистина ли искате да получите помощ от мен? Ако не искате да си измисляте, като се осланяте на липсата на ми на опит и знания моята помощ може само да влоши проблема ви.

6. Играйте на играта с въпроси

Просто започнете да задавате различни въпроси: Попитахте ли Гугъл? Направил го е? И какво мислите? По правило човек или ще разбере, че не може да получи помощ от вас, или вашите въпроси ще го тласнат към някаква идея, която той ще тръгне да реализира.

7. Отделете време да обмислите молбата

Обяснете, че не е възможно да му помогнете веднага. Трябва да си помислите за опциите. И тъй като имате много свои дела, ще отнеме поне няколко дни. По правило хората не могат да чакат толкова дълго и ще търсят други решения на проблемите си.

Това е всичко. И не забравяйте, че най-добрата помощ, която можете да дадете, е ясна препоръка какво може да направи човекът сега. В 99% от случаите човек сам може да реши проблемите си, ако му се подскаже какво да направи, коментират психолози.