Автор
Весела Георгиева

Нудисти се ужасиха от облечени туристи

На слънчев плаж в Каталуния Сегимон Ровира започва да се чувства притеснен. Разказва, че от години тюркоазените води на района са били посещавани предимно от нудисти. Днес обаче все повече хора, които не изповядват нудизма, заемат места на плажа. 

"Преди хората пристигаха на плаж и или си тръгваха, или се събличаха", казва Ровира пред The Guardian. 

"Сега те остават и не свалят банските си. Но това, което те не осъзнават, е, че ако има много от тях, те в крайна сметка ни карат да се чувстваме неудобно. Това е липса на уважение." 

Ровира и други натуристи в Каталуния отвръщат на удара с кампания, насочена към защита на дългата десетилетия традиция, свързана с около 50 от плажовете в региона. 

"Нудизмът не е забранен в Испания, можете да го правите на всеки плаж... Но за да не притесняваме хората, предпочитаме да ходим на плажове, които традиционно са били нудистки и където повечето хора са голи. Искаме хората да уважават това." 

Наскоро асоциацията изпрати писмо до каталунското правителство с молба за среща за разглеждане на това, което тя описа като "дискриминацията, с която се сблъскват нудистите по плажовете на Каталуния". 

Нудистите вече обмислят потенциални искания -от подобрени означения за голи плажове до кампания за информиране на обществеността, която може да помогне за насърчаване на уважението към натуризма. 

Все още обаче не са получили отговор. 

В основата на това, което местните медии наричат "текстилната инвазия", стои бумът на туризма и развитието на социалните медии. хората постоянно публикуват нови маршрути, снимки от нови плажове, закътани местенца, което ги превръща в доста познати дестинации. Без да се съобразяват, че доскоро са били запазена територия за нудистите. 

Понякога самите плажуващи избират да пренебрегнат тези връзки, минавайки покрай табелите, които гласят "нудистки плаж", за да си осигурят място на златните пясъци. 

"Изгубихме и малкото вежливост", признава Ровира. 

Надеждата е, че кампанията ще помогне да се гарантира, че някои плажове ще останат безопасни места за натуристите и ще спомогне за запазването на традицията.”, пише Днес.бг.