Автор
Ива Петрова

София Лорен и Стивън Спилбърг са кръстниците на Дрю Баримор – удивителното малко момиченце от филма „Извънземното“

Едно незабравимо 7-годишно момиченце играеше в култовия филм „Извънземното“. Толкова удивително, толкова убедително, че мнозина зрители се питаха: „Откъде го намериха това прекрасно детенце?“ Не са го намерили – то си е било там. Но какво падение, какво дъно скоро след това. И какво вдъхновяващо възраждане…

Наричат Дрю Баримор "ангел и демон", талантливо момиче, което на петнадесетгодишна възраст успя да падне до дъното, а после да отлети до върха на славата. Експлозивният ѝ характер, заразителната усмивка и яркото чувство за хумор се превръщат в отличителна черта на актрисата.



Бъдещата звезда е родена на 22 февруари 1975 г. в Америка под зодиакалния знак Риби. Дрю принадлежи към стара актьорска династия, която води началото си още от прадядото Морис Баримор. Баща ѝ, майка ѝ и дядо ѝ също са били актьори. Вярно, бащата на Дрю, ирландец по националност, обичал много да пие, толкова много, че майка ѝ го напуска преди раждането на дъщеря си. По-късно жената ще подаде молба за развод.

Кръстници на бъдещата актриса не са кои да е – легендарните Стивън Спилбърг и София Лорен. С такива родители и кръстници Дрю едва ли би могла да избере друга професия. Творческата биография на момичето била предопределена. Детството на Дрю Баримор преминава в бохемска атмосфера, момичето често е с майка си на светски партита, организирани в Лос Анджелис. По-късно Дрю си спомня, че вместо кукли е имала за играчки празни бутилки от алкохол, а общуването ѝ с деца било заменено от приятелите на Джуд - така приятелите наричали майка ѝ (истинското ѝ име е Илдико - унгарско), които също са били актьори.



Докато расте Дрю Баримор се опитва да компенсира играта с играчките, които й липсват като дете. Момичето обича всичко, свързано със зебрите: раирани дрехи, забавни животински играчки, екскурзии до зоологическата градина. Но това беше след 15-а година, преди тази възраст Дрю беше „изгубеното момиче“.

На 9 години Дрю вече познава вкуса на алкохола, на 10 опитва марихуана, а на 12 се пристрастява към кокаина. На 14-годишна възраст Баримор два пъти постъпва в клиника, където се лекува от наркотична зависимост. Тийнейджърката е имала няколко опита за самоубийство. През 1990 г., след като напуска клиниката, където момичето се лекува от наркотична зависимост, Дрю завежда дело за лишаване на майка си от родителски права и печели процеса.

Дългите 8 месеца в затвора, на които я обрече близък човек, позволяват на Баримор да преоцени всичко, което се е случило в живота й преди лечението. Останала без материални инжекции, майката на звездата спекулира с всичко, което е останало от дъщеря й, чак дотам, че организира разпродажба на неща, които Дрю е носила като дете. След като научава за това, Баримор си прави татуировка на дясното дупе с ангел, носещ кръст с името Джуд и оттогава поддържа връзка с майка си много рядко. От детството, според актрисата, не ѝ е останало нищо.

View post on Instagram
 


За първи път пред камери Дрю Баримор се появява едва на 11 месеца в реклама на кучешка храна. Едно от кучетата ухапва бебето Дрю, но вместо да покаже сълзи, тя се разсмяла, което изненадало продуцентите. На 2-годишна възраст Дрю се появява във филма "Неочаквана любов", а на 5-годишна възраст участва във филма "Богове".

На 7-годишна възраст Баримор се явява на кастинг за роля в „Извънземното“ и очарова Спилбърг със сериозните си качества. Филмът се оказа касов успех, а Дрю Баримор става гордост на цяла Америка. Режисьорите засипват младата дама с оферти. Вярно е, че успехът на "Извънземното" не успя да се повтори със следващите ѝ филми. Но сред ролите от този период има и успешни творби. За снимките във филма "Непреодолими различия" Баримор е номинирана за "Златен глобус", въпреки че актрисата все още не е навършила 18 години.



През 1986 г. излиза филмът "Приключения", където ниската актриса с очарователна усмивка (ръстът на Баримор е 163 см, тегло - 53 кг) играе ексцентричната Лиза. След премиерата тя се събужда като суперзвезда. След това има поредица от тийнейджърски роли, които не подхождат вече на актрисата. Дрю не се контролира на снимачната площадка, кара се с актьорите и екипа. В резултат на това започват да я канят за филми все по-рядко.

Отново обаче Дрю идва на себе си навреме и се взима в ръце, но за няколко години публиката беше забравила за актрисата. През 90-те години тя трябва да започне всичко отначало - да играе в малки роли. През 1992 г. играе ученичка във филма "Mad About Guns" и получава "Златен глобус" за тази работа. Следват още филми вече в ролята на по-зрели жени.

За онези от вас, които не са гледали „Извънземното“ на Спилбърг с малката Дрю – направете си този подарък.