Автор
Антония Дамянова

Безпрецедентно: Саудитска Арабия изпраща първата си жена астронавт в Космоса

Саудитска Арабия изпраща първата си жена астронавт до Международната космическа станция - Рияна Бернауи. Това е безпрецедентно събитие за най-голямата по територия държава на Арабския полуостров, която през последните години иначе демонстрира все повече прояви на интегриране на жените към обществения живот.

Събитието е предвидено за второто тримесечие на тази година, предаде Анадолската агенция.

В изявление на Саудитската космическа комисия се казва, че Рияна Бернауи и Али Алкарни ще се присъединят към екипажа на космическата мисия AX-2 с цел "укрепване на националния капацитет в областта на човешките космически полети, насочен към служба на човечеството и възползване от обещаващите възможности, предлагани от космическата индустрия".

View post on Instagram
 


"Космическият полет е планиран да стартира от САЩ към Международната космическа станция", се казва в изявлението.

Според космическата комисия саудитската програма за човешки космически полети включва обучението на още двама астронавти - Мариам Фардус и Али Алгамди - по всички изисквания на мисията.

Страните от Персийския залив напоследък проявяват все по-голям интерес към изследването на космоса. През септември 2022 г. Саудитската космическа комисия стартира програмата на кралството за астронавти, чиято цел е да квалифицира саудитски кадри за дългосрочни и краткосрочни космически полети и участие в научни експерименти, международни изследвания и бъдещи мисии, свързани с космоса.

Факт е, че Саудитска Арабия се променя със смайваща скорост през последните години, а влиянието на уахабитското учение – строга форма на сунитския ислям, отслабва.

Поредица от закони дават повече права на жените в Саудитска Арабия. Някои от реформите, направени през 2021 г., дори позволиха на жените да живеят сами в жилище, без да е необходимо резрешение от мъж, който им е настойник, както и да посещават Мека, без да са съпроводени от мъж – нещо, което бе немислимо преди това.

Всъщност още през 2016 г. престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е в основата на реформите, представи „Визия 2030“ - поредица от социално-икономически реформи, които целят да превърнат страната в едно по-модерно, либерално и привлекателно за туризъм и бизнес място. След 2016 г. бяха предприети някои ключови промени –отменена беше десетилетната забрана за посещение на кината, а на жените беше разрешено да шофират и пътуват сами.



Неясно остава обаче каква е генералната посока на тези реформи. Като цяло впечатлението е, че те са част от едно основно либерализиране в някои социални сфери, но не и в политическата такава. Някои от промените са важни за ежедневието и не бива да бъдат подценявани. Но за структурни промени е твърде рано да се говори.

Въпреки някои постижения правата на жените остават ограничени в Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Катар.

В публикация за фондация “Карнеги” политологът Нейтън Браун пише, че “социалната либерализация и политическата либерализация не вървят ръка за ръка”. Много от промените са довели до промени по отношение на персонала, администрацията и законодателството, но не и до фундаментална реформа.



Безспорно по много параграфи 2022 г. не беше лоша за жените на Арабския полуостров. Съвсем скоро много жени имаха възможността да подкрепят любимите си футболни отбори от стадионите по време на Световното първенство по футбол в Катар.

И все пак в Саудитска Арабия, Катар и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) жените продължават да бъдат второразрядни граждани, които често са дискриминирани. Какво точно е положението на нежния пол в тези държави?

Да, вярно е, че от 2018 г. жените могат да подменят паспортите си без одобрението на настойниците им от мъжки пол, както и да ходят на кино с приятели. Но въпреки това системата на настойничество все още е в сила и жените се нуждаят от одобрението на своите мъже-настойници, за да взимат почти всички решения. В случай на неподчинение тези настойници, които могат да са бащи, съпрузи, братя или синове, имат право да изпратят жените в т.нар. “пансиони”, ако пожелаят и завинаги.

Освен всичко това тази година три съдебни решения подчертаха болезнено разликата в правата на мъжете и жените в Саудитска Арабия.

През януари съдът в Медина определи глоба от 5 хиляди риала и осем месеца затвор за Ясер М. по обвинение във вербален сексуален тормоз над жена. През август обаче 34-годишният докторант Салма ал-Шебаб беше осъден на 34 години затвор, а месец по-късно Нура бинт Саид ал-Катани получи 45 години зад решетките - и двамата за това, че са споделяли в Туитър призиви за защита на човешките права.

“Последствие от това е повсеместният страх – хората не знаят какво е позволено и какво не”, коментира ал-Хатул. Според нея има да се извърви още дълъг път.

На въпроса дали наистина ислямът е на път да се модернизира, и дали зад всички законови промени не се крият лични интереси, все още е трудно да се отговори до точност. Факт е обаче, че редица страни от арабския свят започват да показват уклон към модернизацията и техническия прогрес, което неминуемо отваря възможности и искрица надежда за един по-добър живот пред най-угнетената, потискана и онеправдана част от ислямския свят – жените.

Четете още: Подпалени забрадки и искрен гняв, или как смъртта на една жена вдигна Иран на протест