Автор
Ева Лъчезарова

Ценни и практични съвети: Какво е хормонално главоболие и как да се справите с него?

Голяма част от жените очакват менструалния си цикъл с чувство на притеснение, тъй като той често е свързан с крампи, усещане за прекомерна изнервеност, подуване, а не рядко и главоболие.

Всички тези симптоми рязко нарушават качеството на живот на всяка дама, която ги изпитва, а според специалистите, за хормонално главоболие можем да говорим, когато изпитвате болки в главата около два дни преди стартирането на цикъла и 2-3 дни, след като той започне. Понякога хормоналното главоболие или мигрена са съпроводени с тъпо пулсиращо или силно пулсиращо усещане в главата, чувствителност към светлина, гадене, умора и световъртеж.



Този тип болки в главата до голяма степен се дължат на хормоналните промени, през които жените преминават всеки месец. Специалистите са на мнение, че ключов фактор за появата на хормоналното главоболие е спадът в нивата на естроген преди началото на цикъла. Естрогенът и прогестеронът са основните женски полови хормони. Естрогенът подпомага фертилността и възпроизвеждането, той влияе още върху холестерола, контролира менструалния цикъл, отговаря за здравето на костите, кожата, мозъка и други тъкани. Нивата му в рамките на 1 месец варират, като най-високо е количеството в средата на вашия цикъл.

Ето и нашите практични съвети за справяне с хормоналното главоболие:

1. Обърнете внимание на кръвната си захар

Може би ще ви изненадаме, но регулирането на кръвната захар е от ключово значение за хормоналното здраве. Ако хапвате твърде много сладко и преработени въглехидрати, нивата на кръвната захар в тялото ви често варират силно, а това води до цялостен дисбаланс в организма. Така без да знаем, губим регулиращите фактори за менструалния си цикъл. Специалистите съветват да избягвате стимулантите като кофеин, например, да стоите далеч от простите въглехидрати и да балансирате храненията си с наличието на много салати, протеини и мазнини.

2. Яжте храни, които подпомагат синтеза на естроген

Тъй като хормоналното главоболие често се дължи на ниски нива на естроген, бихте могли да включите в менюто си храни, които стимулират синтеза на важния хормон.

Сред тях са лененото семе, сушените плодове, сусамът, чесънът, горските плодове, броколито, карфиолът, зелето, руколата и др. Стремете се поне веднъж на ден да хапвате ястия, които да съдържат тези ценни продукти.



3. Избягвайте храни и напитки, които подпомагат появата на главоболие

Някои храни и напитки стимулират появата на главоболие, като сред тях са силно осолените храни, като печени ядки, различни маринати и полуфабрикати. Кафето и виното също доказано биха могли да доведат до появата на болки в главата.

4. Намалете стреса и следете за хидратацията си

Стресът, липсата на достатъчно сън и дехидратацията са формула, която често води до главоболие. Затова специалистите препоръчват да заложите на антистрес техники като медитация и йога, да имате стриктен график на сън и будуване, който да спазвате и да пиете достатъчно течности. Важно е както да си лягате и да ставате в един и същи час, дори и през почивните дни, така и да пиете минимум два литра вода на ден.

5. Подберете правилното болкоуспокояващо средство

Препоръчително е и да поддържате заредена домашната си аптечка, както и тази за път. В тях е важно да присъства надеждно болкоуспокояващо средство, което да действа бързо и ефикасно. Точно такова е Диалгин 1000, който се предлага в удобни единични дози под формата на сашета. Той е достъпен свободно и без рецепта в аптечната мрежа. Използва се за симптоматично лечение на болка от различен произход, включително хормонално главоболие и мигрена.

Лекарствен продукт без лекарско предписание за възрастни и деца над 15 год. Съдържа метамизол. Преди употреба прочетете листовката. А128/11.08.2016

Активното вещество в него е метамизол, който успява бързо да облекчи болката. Диалгин 1000 е изцяло разработен и патентован в България и е първият продукт на пазара, който съдържа метамизол под формата на прах, който се разтваря. Лекарственото средство е с приятен ягодов вкус, не съдържа добавена захар и не дразни стомаха. Подходящ е за прием при възрастни и деца над 15-годишна възраст.

(в материала има продуктово позициониране)