Автор
Теодор Муховски

5 неща, които не знаехте за "Титаник" и защо Джеймс Камерън изтри 10 минути от "Аватар"

Време е да научите защо Леонардо ди Каприо не е искал да се снима в "Титаник" и защо режисьорът на двата филма е изтрил 10 минутни сцени от "Аватар".

Младежките влюбени звезди в "Титаник" от 1997 г. - изиграни от Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет - помогнаха на епичния блокбъстър на Джеймс Камерън да влезе в историята. Филмът получи 11 Оскара и спечели над 2,2 милиарда долара в световен мащаб за няколко премиери.

Филмът "Титаник" е конвертиран в 3D и е пуснат отново по кината на 4 април 2012 г. по случай 100-годишнината от морската катастрофа. По това време PEOPLE разговаря с Уинслет и Камерън за спомените им от филма - и за няколкото изненади, които разкриха за създаването на този епос, който продължава да живее.



1. Леонардо Ди Каприо почти се отказа от ролята

Актьорът, тогава на 21 години, не желае да поеме такава традиционна, романтична главна роля. "Неговият герой не преминава през мъки, а Лео преди и впоследствие в кариерата си винаги търсеше този тъмен облак", обяснява Камерън.
"Моята задача беше да го убедя, че е предизвикателство да направи това, което правеха Грегъри Пек и Джими Стюарт в предишните поколения, да стои там, да бъде силен и да държи погледа на публиката, без да изглежда, че прави много. Едва когато го убедих, че това всъщност е по-трудното нещо, той се развълнува."

2. Водата беше топла

Камерън признава, че седеммесечните снимки са били интензивни - но казва, че мокрите сцени не са били толкова тежки за актьорите му, колкото изглежда на филма. "Водата в резервоара беше като в минерален басейн", казва той. "Целият студен, мразовит дъх беше добавен по-късно."

3. Кейт Уинслет и Леонардо ди Каприо трудно са гледали филма години по-късно

"Американският ми акцент е ужасяващ!" - казва Уинслет, която през 2008 г. печели "Оскар" за "Четецът", за пробивното си изпълнение. "Ето че минаха 15 години и аз научих толкова много, не само за себе си, но и за работата, която върша, и за света на киното, и гледам себе си в "Титаник" и ми се иска да мога да пренеса всички тези знания, които имам сега."

Що се отнася до Ди Каприо (носител на "Оскар" през 2016 г. за "Завръщането"): "Видях се с Лео само преди няколко месеца и му показах 18 минути от филма, конвертирани в 3D", казва Камерън. "Хубаво си припомнихме и, разбира се, той се ухили какво дете е бил във филма. Мисля, че отдавна не го беше гледал, а като го видя на голям екран, в един момент буквално хвръкна в ръцете си."



4. Кейт Уинслет се обръсна спешно по време на снимките

В сцената, в която Роуз е на път да напусне кораба, "има един момент, в който Лео ме хваща за ръката и поради начина, по който Джим осветяваше този конкретен кадър, светлината улавяше всички малки косъмчета по ръката ми", казва Уинслет. "Той каза: "Добре, ще трябва да обръснем ръката ти. Така че спряхме снимките и гримьорът взе самобръсначка и пяна за бръснене. Беше смешно. Това наистина го помня."

5. Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет си допаднаха веднага

"Те бяха много сговорчиви и доста разчитаха един на друг", спомня си Камерън за младите си звезди. Въпреки че Уинслет подигравателно заяви, че момчешкият Ди Каприо е бил "безполезен" по време на снимките, когато е трябвало да я държи под око, той се справи в един ключов момент. "Когато направихме подводните кадри накрая, Лео беше сертифициран водолаз, а аз не", каза тя. "Той наистина се грижеше за мен. Беше напълно брилянтен - не ме напускаше."

Що се отнася за филма "Аватар", режисьорът Джеймс Камерън е планирал да бъде с 10 минути по-дълъг, но е решил да изреже вече заснети сцени, в които има насилие и оръжията са били в основата им. Причината била, че искал е да намери баланс между светлината и тъмнината.



Четете още: След 18 години и две деца: Лео Бианки предложи на любимата Лучия на сцената