Автор
Весела Георгиева

Учени: Природните бедствия убиват повече жени

Постигане на равенство между половете и борба с изменението на климата – това са 2 от 17-те Глобални цели за устойчиво развитие, приети от ООН за периода 2016 – 2030 г. На пръв поглед различни, те всъщност тясно се преплитат, защото изменението на климата задълбочава съществуващото от векове социално и икономическо неравенство между двата пола.

Климатичните промени са двигател на здравните неравенства.

Женският пол е по-уязвим към измененията на климата, заради по-крехката физиология, по-ниския среден доход, зависимото положение в обществото, специфичните активности при изпълняване на семейните задължения и т.н.

В световен мащаб природните бедствия като суша, горещи вълни, наводнения и бури убиват повече жени, отколкото мъже, особено засегнати са жените в по-млада възраст.

Жегите въобще не се понасят добре от жените.

Според едно проучване, публикувано през 2012 г., резултатите от анализа на смъртността при горещи вълни в 9 европейски града, включително Лондон, Париж и Рим, смъртните случаи на жени са били еднозначно повече.

Няколкодневни периоди на високи температури на въздуха, които зачестяват на фона на климатичните промени, могат да причинят нарушения на менструалния цикъл и това сигурно е забелязано от много жени през лятото.

Преди време учените установиха, че в дните, когато температурата надвишава 32 градуса Целзий, ражданията се увеличават с 5 процента. Много деца се раждат дни преди термина, а някои се появяват на бял свят две седмици по-рано от очакваното. Специалистите смятат, че горещината може да предизвика хормонални промени и по-ранни родилни болки у бременните.


Преждевременно родените деца са с по-ниско телесно тегло, развиват се по-бавно и стават по-уязвими към здравословни проблеми. Хиперактивността с дефицит на вниманието, безпокойството, неврологичните смущения и аутизмът са по-често срещани сред тези деца. Преждевременно родените деца са също с повишен риск от чревни заболявания и проблеми със слуха, зрението и зъбите.

Нещата може да се влошат още повече, ако горещите вълни зачестят през следващите десетилетия, коментират учени.

Драстичните изменения в климата и екстремните метеорологични явления, като суша, горещи вълни, горски пожари и наводнения, влияят сериозно и върху психичното здраве на хората, алармират специалистите.