Модерният начин на живот често е истинско предизвикателство за детската имунна система. Децата сякаш не спят достатъчно, взират се прекалено дълго в екраните на телефона и телевизора, ядат храни богати на захар и не са толкова активни, колкото е нужно на телата им, за да функционират оптимално. За съжаление най-малките често са изправени и пред огромно количество стрес, за което ние родителите понякога не се замисляме, а това доказано има негативно влияние върху имунитета им. Предвид предстоящия грипен сезон събрахме на едно място 5 ключа за здрав детски имунитет, които ще ви помогнат да приложите най-добрите практики в областта. За съжаление тепърва предстои грипният сезон и децата неизменно ще боледуват, затова бързаме да ви посъветваме да включите в домашната си аптечка Флудрекс Тими, който действа безотказно при първи симптоми на настинка и грип.

Нека започнем:

Ключ 1: Храненето

Здравият стомах е една изумителна система, която помага на всеки човек да абсорбира хранителните вещества и да даде на всички органи това, от което се нуждаят. Бактериите в червата, или т.нар. микробиом, регулират стотици процеси в тялото и са от решаващо значение за състоянието на имунната система. Знаете ли, че 75 % от имунитета на детето се намира именно в червата? Затова е толкова важно състоянието на “добрите” бактерии. Приятели на “добрите” бактерии са ферментиралите храни. Положителното в случая е, че в България имаме доста такива варианти: кисело мляко, кефир, боза и дори туршия.

Ограничете приема на сладки храни и такива с прекалено съдържание на консерванти и оцветители. Те могат да предизвикат възпаление, което да попречи на имунната система на мъника да се справи с атакуващите го вируси и бактерии.

Добра идея е да включите в диетата на детето си повече сезонни плодове и зеленчуци, както и протеини. Те са от изключителна важност за състоянието на имунната система, а повечето източници на протеин съдържат и вещества като витамин В, омега 3 и цинк, които също поддържат имунитета.




Ключ 2: Сънят

За съжаление в днешно време голяма част от децата не спят достатъчно или качеството на съня им е нарушено. В зависимост от възрастта, децата трябва да спят между 10 и 14 часа на денонощие. Учените са открили, че има директна връзка между съня и състоянието на имунната система. Качеството на съня пък също е от изключителна важност, а то често бива пренебрегнато. Секрецията на хормона на съня мелатонин зависи от това дали детето спи в тъмна стая, без екрани, или нощна лампа. Понякога комбинацията от малко слънчева светлина през деня и прекалено много синя светлина от екрани вечер също може да навреди на нивата на мелатонин в организма. Какво можете да направите? Ограничете времето, което детето прекарва в компанията на електронни устройства, дръжте ги извън спалнята на мъника, предоставяйте достатъчно възможност на детето да бъде физически активно, по възможност на чист въздух, опитайте се да спазвате режим на будуване и сън.

Ключ 3: Намалете електронните устройства

Електронните устройства, синята светлина и постоянното излагане на лъчението от Wi-Fi действат възпалително както на очите, така и на мозъка. Последните изследвания в областта показват, че те влияят както на съня, така и на менталното здраве на децата. Явлението е сравнително ново и сякаш диалогът по темата все още не е достатъчно сериозен. Затова голяма част от родителите не си дават сметка, че дългосрочно тези фактори могат да имат значително въздействие върху здравето и, разбира се, имунната система на децата им. Затова намалете достъпа на най-малките до екрани, премахнете всякакви източници на лъчение в стаята, в която децата спят, и по възможност изключвайте рутера си вечер.




Ключ 4: Стресът

Децата в днешно време са подложени на огромно количество стрес. Стресираните мъници често не могат да се съсредоточат, заспиват трудно или имат неспокоен сън, храносмилателната им система също не функционира оптимално. Учените смятат, че има недвусмислена връзка между нивата на стрес и здравето на имунната система, именно затова е много важно да следим графика на децата си ежедневно и да им предоставяме достатъчно емоционална подкрепа и физическа активност. Въпреки че предстоят студените месеци, датчаните са казали, че “няма лошо време, има само неподходящи дрехи”. Затова не бързайте да се отказвате от семейните разходки в парка, дори и да вали. Трябва да се отбележи, че е важно също и да не претоварвате програмата на детето си с твърде много занимания. Дайте му време да играе и да бъде себе си.

Ключ 5: Супата

Когато говорим за супа, защо да не е от тиква. Тя е един от най-богатите зеленчуци на антиоксиданти и витамини. Също така съдържа бета-каротин, който тялото превръща във витамин А, който пък подсилва имунната система и прави тялото по-неподатливо на инфекции. Тиквата е богата и на витамин С, който от своя страна повишава производството на бели кръвни телца и също подсилва имунитета. Други имуностимулиращи микроелементи, които се съдържат в кралицата на есента, са: витамин Е, желязо и фолиева киселина.

Супите през есента и зимата могат да се превърнат в чудесен имуностимулатор. Затова ви предлагаме една изключително лесна крем супа с тиква, която се приготвя светкавично.



Необходими съставки:

1 чаша тиква, нарязана на кубчета
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 чаена лъжичка масло
щипка куркума
черен пипер на вкус
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото и задушете леко лука и чесъна. Добавете тиквата и разбъркайте. Добавете чаша и половина вода, куркумата, сол и пипер на вкус. Затворете тенджерата с капак и варете, докато тиквата омекне. Блендирайте супата, докато се получи хомогенна смес. Можете да сервирате със сметана и чеснови хлебчета.

И все пак, бъдете подготвени за първите симптоми на настинка и грип

Въпреки всички усилия, които полагате, за да подсилите имунитета на детето си, лекарите споделят, че е напълно нормално то да се разболява между 3 и 4 пъти годишно. Затова е добре да бъдете подготвени при появата на първите симптоми на настинка и грип. "Флудрекс Тими" е специално разработен за деца, като облекчава бързо симптомите и е с приятен вкус на цитруси и мащерка.

Той облекчава прояви като главоболие, болки в гърлото, повишена температура, хрема, кихане, отпадналост и мускулни болки. "Флудрекс Тими" представлява комбиниран лекарствен продукт, съдържащ парацетамол, фенилефрин и аскорбинова киселина (витамин С). Продуктът е подходящ за приложение при деца на възраст от 6 до 12 години.

(в материала има продуктово позициониране)