Автор
Ева Лъчезарова

Отново на работа? Как стомахът ни реагира на стреса и как да се справим?

Ето че лятото е почти зад гърба ни, през топлите дни всичко беше по-лежерно, слънчево, красиво и позитивно. Със септември обаче идва усещането за есен, работни ангажименти и доста повече стрес. Често се случва при такава промяна в динамиката на ежедневието ни стомахът да реагира, изхождането става трудно или нередовно, подуваме се и ни липсва енергия. Какво можем да направим, за да облекчим това състояние и да се почувстваме отново добре в кожата си, ще разберете в тази статия.

Нека първо разберем откъде идва проблемът? Истината е, че стомахът и мозъкът ни комуникират директно, емоциите могат да повлияят на състоянието на червата ни и обратното. Стомахът и червата ни имат собствена нервна система, която се нарича ентерична нервна система, която контролира дейността на стомашно-чревния тракт, а тя отговаря на същите хормони на стреса, които вълнуват и мозъка ни. Когато ентерична нервна система абсорбира стресови хормони, това може да повлияе на чревния транзит, а това може да доведе до нередовно или трудно изхождане.

Ето какво можете да направите:

Грижете се за нивата на стреса, на който сте подложени

Стресовите ситуации в нашето ежедневие са незибежни, винаги бързаме да свършим нещо, закъсняваме, не смогваме с всичко. Динамиката всеки ден се променя и забързва. Това обаче не означава, че не можете да я забавите, необходима ви е само малко повече осъзнатост и планиране. Не забравяйте всяка седмица да отделяте поне малко време за навици, които редуцират стреса. Безспорно спортът е най- бързият път към едно отпочинало и спокойно тяло - препоръчително е да заложите на практики като йога, разходки и плуване.



Премахнете храните, които предизвикват възпаление

Добре е да помислите дали бихте могли да премахнете от диетата си различни храни, които предизвикват допълнително дразнене на стомаха. Най-често това са алергени като: глутен, соя, млечни продукти, захар и царевични продукти. Ако ги премахнете за определен период от време и все още изпитвате същите симптоми, е препоръчително да направите консултация с лекар.

Включете в менюто си повече храни, които редуцират стреса

Множество изследвания показват, че съществуват храни и билки, които влияят положително на нивата на стрес в организма, сред тях са:

- чаят от лайка - успокоителният ефект на лайката е известен на човечеството от векове насам, а последните изследвания показват, че той може да понижи нивата на стрес само за няколко седмици

- авокадо - неслучайно авокадото е изключително популярно през последните години, освен че е източник на полезни мазнини, то съдържа съставки, които понижават кръвното налягане. Освен това в него се крият витамини от група В, които се грижат за здравето на мозъка.

- черният шоколад - добрата новина е, че черният шоколад също има способността да подобри настроението ни. Той съдържа флавоноиди, които ускоряват циркулацията на кръв към мозъка, а това подобрява когнитивните ни функции и ни кара да се чувстваме по-приповдигнати.

- зеленолистни - зелените салати и спанакът са богати на магнезий - минералът, който си спечели прозвището "естествения антидепресант", така че ако почувствате, че сте в лошо настроение просто си направете една салата.

Погрижете се за стомаха си на клетъчно ниво

Положителната новина е, че можете да намерите още един съюзник в борбата със стреса, при това на клетъчно ниво. Това е Sollievo Advanced на италианската компания Aboca. Продуктът е с изцяло натурални съставки от биологично земеделие и подпомага физиологичния чревен транзит, като едновременно с това успокоява стомаха. Действието му е благодарение на молекулния комплекс Laxosennin, разработен специално в лабораториите на Aboca. Той съдържа хидроксиантраценови деривати, флавоноиди, хидроксицинаминови киселини и мастни киселини от сена, цикория, резене, глухарче, ким и кимион. Сена подпомага именно физиологичния чревен транзит, резенето пък премахва газовете и помага при коремни спазми, глухарчето има пребиотично действие, а съчетанието му с кимион стимулира храносмилането, цикорията пък поддържа здравето на черния дроб.

(в материала има продуктово позициониране)