Автор
Веселина Петрова

Живот на макс и как се раждат приятелствата: Яна Маринова и Луиза Григорова-Макариев

Най-гледаният роден филм по боксофис от 2019 г. досега – „Диви и щастливи”, вече може да се гледа на стрийминг в платформата HBO GO у нас и в още 6 държави.

Заедно с още едно българско заглавие бележат първия български уикенд за тези територии като онлайн и телевизионни премиери – чест, запазена до момента само за американските блокбъстъри. По този повод ви срещаме с две очарователни дами - Яна Маринова и Луиза Григорова. Говорим си за щастието, приятелството и бъдещето на киното благодарение на новите технологии.

Чувствате ли се достатъчно диви и щастливи днес?
Луиза: Да, щастлива определено.
Яна: Аз да. Работата по новите проекти, както и турнето на „Диви и щастливи” из България, отнема време. Случва се нещо, за което винаги съм мечтала, но то е като едно влакче на ужасите – кара ме да се чувствам жива и удовлетворена, въпреки трудностите и часовете безсъние. За мен щастието е да бъда реализирана и като човек, и като жена, и като майка, и като приятел... И когато едно от тези неща липсва, щастието не е пълно.

Луиза, теб какво те прави щастлива?

- Според мен хората днес сякаш по-скоро търсят нещастието, отколкото щастието си. А щастлив може да те направи всякo малко нещо. Това, което ме прави щастлива, е някъде вътре в мен. Мартин (Мартин Макариев е режисьор и съпруг на Луиза – б.а.) стартира снимки на един много мечтан за него филм и това ме прави щастлива. Успехите на проектите ни ме правят щастлива. Фактът, че успяваме да се справим с тази пандемична ситуация. Както и фактът, че „Диви и щастливи” успя да обиколи страната, а хората успяха да го гледат по един много романтичен начин. Кой не би искал да отиде на автокино? И после да се прибере с гаджето у дома и да прави любов...


Лесно ли е днес за две момичета да заявят себе си в един сравнително мъжки свят?

Луиза: Той светът вече не е мъжки, женски е. Не е чак толкова трудно вече... А и ние с Яна сме от жените, според мен, които не използват „женското”, за да се доказват, а разчитат на човешки качества, на професионализъм. Ние не сме две красиви момичета, а две момичета, които искат да свършат добре работата си.

Живеете ли на макс в реалния живот или това е само за пред камерите?
Яна: О, аз в момента съм толкова на макс... Имаме наша дистрибуторска компания, която Александър Сано направи. Обиколихме Лас Вегас, Чикаго и редица големи европейски градове... По време на пандемията имаше едни 20-25 дни, които си стояхме вкъщи. Но после въртележката отново ни завъртя и почти всеки ден сме в различен град в България. Освен това работим по нов филм, който разглежда света на женската душа, съвсем скоро ще можем да разкрием повече. Преговаряме с големи платформи като HBO и HBO GO, които вече излъчват „Диви и щастливи”. Правим много неща, а сме буквално трима човека. И усещането ми е такова – живея толкова на макс, че почти не усещам времето. Въобще не помня как съм живяла преди всичко това.. Старая се да реанимирам – сред природата. И си мисля, че екипът ни трябва да расте, защото тепърва ни предстоят нови и хубави неща.


По време на снимки създават ли се здрави приятелства?
Яна: Ако филмите, в които се снимаш са твоя „мечта”, да. Ако е едно филмче, с което да те дадат по телевизията, приятелства няма, тогава е змиярник... Но когато целият екип работи с цялото си сърце, тогава има и приятелства.
Луиза: Яна е права, че само филмите, в които има много любов, носят приятелства. При мен така се е случило, че по-голямата част от приятелствата ми, включително това с Мартин, са се зародили на снимачната площадка. Преди да вляза в тези среди, не бях намерила своята среда, никъде не се чувствах добре. Мислех, че проблемът е в мен. Но когато започнах да играя в театъра и да се снимам, намерих много приятели, включително мъжа си. Т.е. сцената и снимачната площадка ме предразполагат да намеря себе си и хората, които ме карат да се чувствам специална. А специално за „Диви и щастливи” – там срещнах наистина много хора, с които и досега сме приятели.


Споменахме, че „Диви и щастливи” ще стане част от стрийминг платформата на HBO – това ли е начинът животът на една лента да бъде удължен, да се стигне до повече хора, включително от различни държави? Новите технологии в ползи на киното ли са?
Луиза: Да, мисля, че помагат. Важно е обаче филмите да бъдат качвани в качествени платформи. Защото зад един филм стоят много хора и тяхната професионална работа. Хората трябва да се отучат от пиратските копия – да се научат да гледат филм с хубаво качество срещу определена цена, вместо филм с гадно качество за нула лева. Иначе аз като голям почитател на киното, на първо място предпочитам да отида в киното, да си купя пуканки, да се потопя в емоцията на големия екран, на звука... За мен това е най-приятното нещо, което да правя в свободното си време.
Яна: Страхотно е че филмите отиват в подобни стрийминг платформи. Повече хора ще могат да ги видят. Светът е толкова забързан, че понякога ти се иска да се отпуснеш у дома и да се насладиш на любим филм, без да чуваш страничен шум или коментари... Аз съм от хората, които обичат, освен в киното, да гледат филми и у дома. Вече има невероятни технологии за домашно кино. А някои български филми вдигнаха нивото като качество. Присъствието в подобни платформи дава шанс и на актьорите да бъдат оценени от чужда публика. Отварят се пазарите, търсят се актьори от цял свят.
Луиза: Иначе голямото IMAX изживяване и големите киносалони трудно могат да бъдат сравнени с домашното кино. Посещаемостта у нас е доста малка, в сравнение с тази по света, а ние искаме повече хора да влязат в салоните. За съжаление, хубавите, т.нар. бутикови кина са превърнати в дискотеки или пък се разпадат – тъжна картинка. И точно платформите ни позволяват да достигнем до повече хора, филмите ни да достигнат до повече хора. А киното – то е просто едно невероятно изживяване.

И накрая бих искала да ви помоля с една дума да отправите своето послание към читателките на woman.bg – за живота, мечтите и приятелството...
Луиза: Най-важното нещо, според мен, е да обичаш себе си, да се чувстваш добре в кожата си, да се променяш без да искаш да подражаваш. Когато си щастлив със себе си и в кожата си, всички те приемат така и нещата се случват.
Яна: Нямам какво да допълня. Тя го каза толкова красиво, напълно съм съгласна!

Яна и Луиза, като и цяла плеяда обичани български актьори, плюс холивудската легенда Бен Крос и изгряващата британска звезда от швейцарски произход Базил Айденбенц, можете да гледате по всяко време на стрийминг в HBO GO. „Диви и щастливи” вече е част от специалната селекция Предложения от България със съвременно родно кино, достъпно за българи, сърби, словенци, хървати, черногорци и македонци.