4 домашни лека при ухапване от комар, които имате в кухнята си

Колкото и да се пазим и да използваме репеленти, понякога комарите са толкова много, че надделяват. На всеки му се случва да има поне няколко ухапвания през летните месеци от влаголюбивите насекоми. Често обаче с е случва да не сме подготвени за поредното ухапване, затова събрахме на едно място четири съставки, които вероятно вече имате в кухнята си. Техният успокояващ и лековит ефект е доказан.

Мед

Медът работи в две посоки - първо, успокоява нежно засегнатото място и второ, има противовъзпалителни свойства. Той всъщност действа на молекулярно ниво, тъй като съдържа съставки, които потискат възпалителните ензими, които пък от своя страна са причината за неприятния сърбеж, който усещаме след като ни ухапе комар.



Алое

Често алоето се използва за изгаряния на кожата след плаж, оказва се обаче, че зеленото растение би могло да помогне и след ухапване от комар. Листата на алоето съдържат веществото алоин (барбалоин), което има противовъзпалителни свойства, а освен това помага на кожата да оздравее. Така че то е изключително подходящо в случаи, в които сте разчесали силно засегнатото място.



Лайка

Обикновено сме свикнали да използваме чая от лайка за успокоение преди лягане. Безценната билка обаче може да се използва и като лекарство за рани и раздразнения по кожата. Много е важно обаче да не я прилагате върху засегнатото място, докато е още топла, защото може да раздразни кожата още повече. По-добре изчакайте да изстине.



Овесени ядки

Много дами са чували, че овесените ядки помагат при обриви от различен произход. Те обаче имат още множество приложения, едно от които е да успокояват кожата при ухапвания от различни насекоми. Освен това те съдържат витамин Е, който предпазва кожата от свободните радикали и предотвратява появата на белези.