Автор
Марина Стоименова

Историята на чудовището от Кипър: Какво те превръща в убиец?

Вече повече от седмица Кипър е в шок. Причината е разкритието на серия изчезвания и убийства на жени и момичета с чуждестранен произход. Миналата седмица Никос Метаксас – офицер от гръцката национална гвардия, направи самопризнания, че е убил седем от жените. Според разследващите обаче е възможно да става дума за много повече жертви на „чудовището от Кипър“.

Към продължаващото и в момента разследване се присъедини екип от Скотланд Ярд, а Метаксас беше обявен за първия масов убиец в историята на острова.

Разкритията на убийствата започват в началото на април, когато в изоставена и наводнена шахта на медна мина туристи намират труп на жена. Той се оказва на 38-годишната филипинка Мари Роуз Тибурсио. След проследяване на нейната онлайн кореспонденция, сред заподозряните попада Никос Метаксас.

При разпита той се признава за виновен за това убийство, както и още едно: на филипинката Адриан Паланас Лозано. А след това завежда полицията при още един труп: също на филипинка - Марикар Валтез Аркуйола на 31 години.

По-късно са намерени телата на още убити от Метаксас жени. Техните трупове той изхвърлил в токсичен язовир, в близост до мината. Мястото е известено като червеното езеро Мицеро и е на 32 километра от столицата Никозия. Метаксас натъпкал убитите жени в куфари, към които прикрепил каменни блокове.

Филипинките са изчезнали през декември 2017 година и е много вероятно изобщо да не са търсени от полицията. Заради липсата на адекватни мерки при изчезването на чужденки, обществото сериозно критикува властите. Според кипърските медии 70-годишен мъж разказал, че подал сигнал в полицията за изчезването на жени, но вместо да разследват, полицаите започнали да го разпитват за мотивите му да подаде сигнал.

Назрелият скандал доведе до оставката на кипърския правосъден министър Йонас Николау, който обяви, че се оттегля, заради общественото недоволство от неразкритите убийства.

Президентът Никос Анастасиадис вече направи изявление, че е „шокиран от разкриването на толкова много срамни убийства срещу невинни чужденки и деца“.

В полицията Никос Метаксас написва 10 страници самопризнания, където разкрива подробностите за седемте убийства.

Освен филипинките, той е убил индийка. Сред жертвите е и румънката Ливия Бунеа на 36 години и нейната 8 годишна дъщеря Елена Наталия, както и момиченце на 6 години. За момиченцето се смята, че е 6-годишната дъщеря на убитата филипнка Тибурсио – Сиера.

Но списъкът с изчезналите в Кипър жени и момичета от чуждестранен произход през последните години е доста дълъг – над 32 жени, oт които 22 са филипинки. В него присъстват и три българки: Ангелина Илиева на 24 години от Никозия, изчезнала през юни 2012, Виолета Шекер – на 25 години, изчезнала през 2008-а и Мариета Вертер, изчезнала още през 1997-а.

Затова и властите подозират, че убийствата, извършени от Метаксас, ще се окажат много повече.

Засега претърсванията са насочени югозападно от столицата Никозия, но вече е установено, че убиецът е посещавал и турската част на острова, а там има изчезнала виетнамка. Освен това четири от изчезналите жени от списъка на полицията са имали регистрация в сайта Badoo, където Метаксас е бил регистриран под името „Орестис Апоел”.

Безсрамен пред журналистите

Откакто медийното внимание се насочи към Никос, той използва всеки един момент, за да занимава журналистите с престъпленията си. Изпитва истинска наслада да разкрива подробности за седемте убийства, за които си е признал. За запознанството си с Мари Роуз Тибурсио разказва, че станало онлайн, като използвал фалшива профилна снимка. Тя била женена за румънец, но имали проблеми в брака, затова си търсела нов мъж. Никос я поканил да излязат, като я убедил да вземе на срещата и дъщеря си. Видели се на 4 май 2018 и повече никой не чул за нея и за дъщеричката й.

„Докато я душах, се чувствах много добре“, свидетелства Метаксас. И добавя, че си „пада по филипинки“.



Психопат, под маската на фотограф

„Скромен, добър и много дружелюбен“ - често с подобни думи съседите, роднините и приятелите описват мъже, които в същност са опасни психопати. Случаят с 35-годишния кипърец потвърждава правилото. В армията Метаксас се ползвал с голямо уважение.

В свободното си време се занимавал с фотография, участвал в телевизионно предаване и дори изпратил няколко пейзажи на различни издания, включително и от местата, където извършвал престъпленията.

Никос е ерудиран, образован и прави добро впечатление. Също така той се е появявал с публични личности като бившия президент на страната Деметрис Кристофиас. Няма данни, че не се е грижил и за двете си непълнолетни деца. С майка им е разведен.

С чужденките, повечето от които работещи в Кипър, Никос се запознавал предимно в социалните мрежи. Сред последните жени, с които общувал онлайн, е българската манекенка Теа Георгиева. С Метаксас тя се запознава чрез общ познат.

Никос й предлага да й помогне за заснемането на професионален видоклип. Снимат в неговия апартамент, в спалнята му. По това време Теа няма представа, че на същото легло е изнасилена и удушена една от жертвите. „Орестис“ също така предлага на манекенката да наеме апартамент, който се дава под наем и който е точно над неговия.

Теа разказва, че Никос говори прекрасно български и са разговаряли и на двата езика – гръцки и български: „Усещах, че ме харесва. Нещо нормално. Бях съгласна да се опознаем като приятели“.

Българският корен

Майката на серийния убиец е българка от Стара Загора. Тя се запознава с бащата на Никос докато той следва в България. Двамата имат две деца - Никос и по-малката Лени. Развеждат се с много тежки скандали, което е възможно да е травмирало Метаксас. Има теория и че именно бащата е вменил на сина си чувството за отмъщение към чужденките.

И все пак истинското желание за мъст вероятно е избухнало след като бракът на самия Никос се разпада преди няколко години.

Според психолозите обаче, когато става дума за серийни убийства, не е задължително да има мотив. По-големият проблем е, как в страна с население от около 850 хил. души, един масов убиец е успявал да извършва престъпленията си незабелязано толкова дълго време. Още повече, че се смята, че серийните убийства са по-характерни за големи и гъсто населени общности.