Автор
Марина Стоименова

Ето това се казва скандален министър на културата!

Преди повече от седмица един пост на български във Фейсбук получи множество коментари. Той включваше снимката на усмихната жена с множество раста плитчици. Под снимката имаше три въпроса: „Какво и дали работи тази жена? На коя партия симпатизира? Къде живее?“.

Доминиращите отговори бяха изпълнени с остроумия от сорта: „На бас, че е веган“, „Зелена, феминистка“, „Явно е почитател на небелите хора, даже се е омаскарила с плитчици“, „Това е жената на Хищника, нале?“, „В Мароко ще е кандидат за отрязана глава“, „Продава безглутенови и био храни. Симпатизира на партията, която ще спаси Пирин, джендър кучетата и незаконните постройки в махалата“, „Работи в кол център или е програмистка, вероятно е лява либералка, обича малцинствата и чете Хари Потър, живее в Западна Европа“. Имаше дори коментар: „Мисля, че видях хлебарка в косата“.

View post on Instagram
 

Жената с този външен вид, който явно е неприемлив за част от коментиращите, всъщност се казва Аманда Линд.

И противно на повечето мнения, съвсем не е „неуспяло хипи“.

От няколко седмици 38-годишната майка на две деца е министър на културата, демокрацията и спорта в правителството на Швеция. Омъжена е за режисьора Бьорн Линд и членува в парламентарно представената ляво-центристка Зелена партия от 19-годишна. Произхожда от семейство на баща свещеник и майка фармацевт.

Нейният ресор като министър на културата включва доста сериозни отговорности в следните области: демократична политика и човешки права, гаранции за свободата на медиите, грижа за националните мацинства и ромите, защита от дискриминация, развитие на спортни политики.

View post on Instagram
 

За всичко, което, забележете - 38-годишната Аманда Линд има като задължения, в България работят няколко различни министерства и агенции.

Във всяко от тях току избухва по някой корупционен скандал, който набързо е потулван, но въпреки това коментиращите масово смятат растите на новоизбрания министър на Швеция за много по-скандални от родните „усвоявания на средства“. Според тях именно растите издават „най-големия проблем“ на „Западната демокрация“: твърде голямата толерантност.

Подобно мислене явно е доста разпространено не само у нас, защото растите на Линд обиколиха всички световни медии, а критики към нейния външен вид се чуват дори в Швеция. „С този хипарски вид и растафарианска прическа, шансът тя да не желае традиционната шведска култура е около 100%. Тя вероятно мрази и това, че е бяла“, гласи коментар в международен форум.

По тази реакция основателно можем да съдим, че страните по света, които биха поверили бюджет от няколко милиарда евро (толкова е 1,1% от БВП на Швеция) в ръцете на жена с вид на хлапачка и раста-плитки, са доста малко. А пък областта на „културата“, която често е използвана като популистко оръжие на правителствата, е направо „свещена крава“... Не я бутайте!

Ето за това е невероятно, че все пак има една страна в света, в която жена с крехък външен вид и расти може да взема отговорни решения.

View post on Instagram
 

А ето и няколко причини Аманда Линд да е уникална:

Нейният стил

Всички обръщат внимание преди всичко на дългите расти, които определено са в контраст с всякакъв официален етикет. Ако не беше Линд, нямаше и да разберем, че растите са по-скандални и от татуировка, особено когато става дума за бяла жена на висок пост. Колко души бяха възмутени например, че в съседна Македония няколко години подред министърът на културата Роберт Алагозовски имаше расти, отглеждани внимателно 15 години? Да сте чули подобни коментари за него? Линд също носи дълги плитки от повече от десетилетие, като ги съчетава с етно-бижута и шалове в ярки цветове. Тя практически не се гримира, независимо дали е на разходка с децата си, или на официална среща в правителството. По това определено се отличава от околните - и явно тяхното мнение не я тревожи. Също така тя не смята за необходимо да променя външния си вид, независимо от отговорния си пост.

Нейното образование и кариера

За разлика от традиционните чиновници, за които е особено важно да извадят дълъг списък със заемани постове, стабилна кариера и добро образование, за Аманда Линд е трудно да се каже точно какво е завършила и учила. На официалния сайт на правителството на Швеция това не е посочено. Важното е, че от съвсем ранна възраст тя се занимава с обществена активност, участва в протести, митинги и конференции и заема ясна позиция по проблеми, свързани с екологичната политика на страната. От 2002 г. е член на градския съвет на североизточния град Умео. От 2010 г. оглавява партията на Зелените в град Херньосанд и активно подкрепя парадите на ЛГБТ обществата. Междувременно работи и като психолог. От 21 януари тя е действащ министър.

View post on Instagram
 

Нейният личен живот и хобита

Тя има 10-годишен брак и намира време да води децата си на училище, а през събота и неделя семейството често се разхожда сред природата. Обожава животните. Кара ски и обича да пътува. Из града се движи с велосипед. Всичко това научаваме от достъпния ѝ Instagram профил, в който липсват каквито и да е високопарни официални хвалби.

На фона на всичко това, нейният основен и най-голям грях остава прическата с растите. Тя е толкова скандална, колкото и нейният „джендъризъм“ - каквото и да означава този епитет, взет от коментари в социалните мрежи.

А „джендъризъм“ явно означава да си естествен и нормален в агресивен и лицемерен свят. Тоест – различен.