Автор
Ива Петрова

Лична история: Свекърва ми иска да ми вземе детето

Ето с какъв казус се сблъсква 27-годишната Е.:

"Дъщеря ми наскоро навърши три годинки. Време е да се върна на работа. Дъщеря ми се разболя и мъжът ми предложи да я погледа майка му. Тя хич не ме харесва – искаше да направя аборт, заради нея с мъжа ми често се караме и сме се разделяли на няколко пъти вече след раждането на детето. Майка му постоянно ме упреква, че родителите ми не ни помагат финансово, смята, че аз нямам право на нищо, че съм лоша майка. Наскоро предложи да ни купи апартамент (ние живеем при сестрата на мъжа ми), ако в замяна й дам дъщеря си. Аз разбира се не искам да го правя. Но на фона на цялата тази ситуация започнах да се съмнявам в себе си – може пък наистина да съм лоша майка? Може на детето да му е по-добре с баба му, отколкото с мен?“


Коментар от психолог:

„Първо, аз не мисля, че сте лоша майка. Струва ми се, че имате нужда да чуете това, защото твърде често ви се казва обратното. Виждам, че се тревожите за детето си, че за вас е важно то да е добре. Не позволявайте на никого да ви убеди в обратното. Просто сте се оказали в трудна ситуация, но това в никакъв случай не ви прави лоша майка.

Пишете, че сте в сложни отношения с майката на мъжа си. Струва ми се, че на първо място сте в сложни отношения с партньора си, който през цялото време остава на страната на майка си. Излиза, че вие сте сама срещу тях двамата в един постоянен конфликт. Нищо чудно, че се чувствате неуверена – вие сякаш воювате с враг, който ви превъзхожда числено. Всичко, което описвате, наподобява военни действия, в които вашата дъщеря е заложник, обект на откуп и продажба. Сигурни ли сте, че искате да продължите тази война? Изглежда връзката с мъжа ви ви носи само страдания. Така ли е? Усещате ли подкрепа и радост в семейството си или живеете „от битка до битка“, от кавга до кавга?

За вас сега е важно да уточните какво искате вие лично. За себе си и за дъщеря си. Помислете спокойно (може за целта да останете насаме за известно време, да поживеете при родителите си или у приятелка), вземете решение, обмислете плана си занапред и започнете да действате. Искате ли да останете финансово зависима от мъжа си и родителите му, да се подлагате на тормоз и упреци заради това? Къде и как искате да работите? Как си представяте бъдещето на дъщеря си?

Това е вашият живот. Вашият и на дъщеря ви. Не позволявайте на други хора да взимат решенията вместо вас. Потърсете морална подкрепа у родителите и приятелите си, почувствайте, че не сте сама, че има хора, които ви обичат и биха ви помогнали със съвет, почерпете увереност от тях. Спомнете си, че сте възрастен и силен човек, който може да взима самостоятелно решения и да бъде активен деец в своя живот. Бъдете силна!“

Четете още: Ти го раждаш, а държавата ти го взема: Суровата реалност в Норвегия