Автор
Woman.bg

9 българи, издъхнали в ледената прегръдка на Хималаите, с които се гордеем

Мисията по издирването на българския алпинист Боян Петров продължава, а ние таим надежда той да бъде открит жив и здрав в най-скоро време.

Междувременно си припомняме за всички онези българи, дръзнали да тръгнат по опасния път на своите най-смели мечти, в опит да атакуват хималайски осемхилядници, но, за жалост, намерили смъртта си там – сред опасните върхове на Хималаите. Искрено вярваме, че Боян Петров няма да е сред тях и се молим с цялото си сърце за неговото благополучно завръщане!

Христо Проданов

На 21 април 1984 г. Христо Проданов става тринадесетия човек, успял да достигне до най-високата точка на земята - Еверест (8848 м), без кислороден апарат, при това по най-трудния и дълъг път - западния (непалски) склон, наричан още Жестокия път. На същия ден, на слизане от върха, Проданов замръзва фатално. С неговото изкачване България се превръща в 19-ата страна със свой покорител на Покрива на света.

Милен Метков и Огнян Стойков

През 1989 г. под Анапурна (8091 м) безследно изчезват Милен Метков и Огнян Стойков. Стойков заедно с Людмил Янакиев и Петър Панайотов покорява върха, а на слизане тримата срещат самотния катерач Метков. Стойков решава да остане с него и повече никой никога не получава вест от тях.

Йорданка Димитрова

През 1994 г. под връх Канчендзьонга (8586 м) завинаги остава Йорданка Димитрова. Три години по-рано тя става първата българска жена, покорила осемхилядник - Чо Ойю (8188 м).

Христо Станчев

През есента на 1998 г. в Хималаите загива и Христо Станчев. Неговата цел е Манаслу (8156 м), но експедицията се отказва по средата на пътя, а на връщане алпинистът се спъва, подхлъзва се и пропада фатално в пропаст.

Христо Христов

На 20 май 2004 г. в подножието на Еверест изчезва Христо Христов. По-късно членът на експедицията, в която са още Дойчин Боянов, Николай Петков и Марияна Масларова, е намерен мъртъв от руснака Александър Абрамов и двама шерпи на височина 8680 м. Според библиографа на българския алпинизъм - Петко Атанасов, има безспорни данни, че преди кончината си Христов е стъпил на Чомолунгма.

Мариана Масларова

Не такава е съдбата на Мариана Масларова, която изчезва още по пътя нагоре. Последната информация за нея е от 25 май 2004 г., когато двама шерпи съобщават, че са я видели на височина около 8680 м. Малко след това двама руснаци съобщават, че Масларова е успяла да слезе в по-долния лагер на 7800 м, но оттогава никой не е влизал във връзка с нея. По-късно бразилското семейство Елена и Пауло Пинто Коельо, които участват в същата експедиция, дават показания пред непалските власти, на базата на които е издаден смъртен акт на българката. До днес мистерията около племенницата на легендарния алпинист Христо Проданов остава неразгадана.

Петър Унжиев

Българинът Петър Унжиев остави нереализирана мечтата да е първият наш алпинист, стъпил на свръх трудния К2. Той загива през юли 2010 г. при своя опит да изкачи опасния осемхилядник, вторият по височина връх К2 (8611 м), разположен в планинската верига Каракорум, Пакистан. Причина за настъпилата смърт е височинна болест. Унжиев бе редовен победител в обиколката на Витоша през последните години преди трагедията. Той е правил три опита да изкачи осемхилядници, но по различни причини те били неуспешни. Той си бил поставил за цел и опит за покоряване на осмия по височина осемхилядник Манаслу (8156 м, в Хималаите, Непал), също неизкачван от българи.

Мария Димитрова

Мария Димитрова е на 25 години, когато загива при снежна буря в Хималаите. Трагедията се случва през март 2017 г. Марияна се отправила на поход с още 130 туристи, но били хванати в снежен капан при прохода Села в индийския щат Аруначал Прадеш. Според индийски военни българката е починала, след като се подхлъзнала и паднала от 100 м височина в пропаст.