Автор
Ива Петрова

2 упражнения, които ще променят живота ви

Все си казваме, че ще променим живота си – от другия понеделник, от Нова година, от началото на следващия месец. Но намеренията ни твърде рядко преминават в действия. Какво да направим, за да излезем от обичайното русло? Предлагаме ви две прости упражнения.

Упражнение 1 – определяне на приоритетите

Можете да определите кои задачи заслужават вниманието ви с помощта на методиката „Колело на жизнения баланс“. Тя е изложена за пръв път от трима водещи специалисти в сферата на лайф-коучинга – Лора Уитуърт, Хенри Кимси-Хаус и Фил Сендал в книгата „Коактивен коучинг“.

Методиката позволява да оцените 8 сфери на живота си по десетобалната скала, отговаряйки на въпроса доколко сме доволни от всяка една от тях.
10 точки са идеален резултат, това, към което се стремим. Например ако вземем сферата на здравето, 10 точки означава, че тялото ви е гъвкаво, здраво и в добра физическа форма, имате изграден режим на сън и хранене, намирате време да спортувате и т.н.

А какво се случва всъщност? Работата ви отнема почти цялото време, едва намирате сили да се приберете у дома и да легнете да спите, храните се на крак, не ви остава време за фитнес? Ако сте недоволни от тази сфера, оценете я с 1 точка.

Да минем на сферата на социалния живот. Какво е за вас идеалният резултат? Може би искате партньорът ви да ви подкрепя, началството и колегите ви да ви ценят, приятелите ви да се вслушват в мнението ви. А как е всъщност? В офиса ви експлоатират, заплатата ви не е достатъчно висока, партньорът ви е пълен с претенции, не сте се срещали с приятелите си от няколко месеца, но с родителите си се разбирате отлично. Значи тази сфера се оценява с 2 точки.

Оценете по същия начин всички сегменти на кръга и получете пълна картина на живота си. Вашето „колело на живота“ прилича ли на истинско колело? Ще може ли да се търкаля?

Вече сме определили кои сфери от живота ни имат нужда от внимание. Задачата ни е не да докараме всички сегменти до 10 точки, а да построим идеален кръг. За целта трябва да решим какво можем да направим за всеки сегмент още сега. Най-простото решение е да добавите към всяка „изоставаща“ сфера по едно действие, което ще ви помогне да промените създалото се положение.

В сферата на здравето – започнете да правите гимнастика всяка сутрин или се запишете на фитнес. В сферата на социалния живот – отделете една вечер седмично (или една на две седмици) за срещи с приятели. Съставете си план за всеки сегмент. После остава само да започнете да изпълнявате стратегията си. За това ще ви помогне второто упражнение.

Упражнение 2 – проследяване на редовните действия

Създайте документ, в който да отбелязвате всичките нови навици, които искате да направите част от живота си за един месец. Най-удобно ще е да създадете и разпечатате Excel-таблица. Тя трябва да включва графа „Моите нови навици“, както и колони с датите, за които сте планирали едно или друго действие.

Смятате да ходите на фитнес? Отбележете в таблицата всички дати за фитнес за месеца. Когато изпълните едно планирано посещение, можете да го отбележите с молив. Правете така с всеки свой нов навик – определете графика на действията си, внесете го в таблицата и следете „успеваемостта“ си. Закачете копия на таблицата там, където ще ги виждате често – в кухнята, в спалнята, до бюрото си. Те ще ви напомнят колко е важно да изпълните намеренията си.