На 91 години от този свят си отиде собственикът на Икеа и един от най-богатите хора в света.

Ингвар Кампард основа конгломерата си през далечната 1943-а година, използвайки капитал, равняващ се на 30 евро. Името, което дава на компанията, представлява инициалите му и първите букви на двете селца, където е израснал. Всъщност Икеа първоначално се занимава с продажба на химикалки и часовници, търговията с мебели стартира през 1947 година, а първия си мебелен магазин отваря край Стокхолм едва през 1958-а.

Към днешна дата компанията генерира годишен оборот от близо 37,5 милиарда евро и има 412 магазина в 49 държави.

Въпреки това Ингвар бе известен със своята спестовност. Говори се, че когато една от съпругите му поискала ново лъскаво имение, той заявил, че ще го купи, само ако дава излишните стаи под наем, а те използват необходимите им две-три.

Освен това милиардерът караше 15-годишно бяло Volvo, носеше дрехи втора употреба, купуваше плодове и зеленчуци само следобед, защото супермаркетите намаляват цените на непродадените продукти тогава. За наличието на частен самолет не можеше и да става дума, Кампард летеше винаги с нискотарифни превозвачи, въпреки че през 2004 година измети Бил Гейтс и се превърна в най-богатия човек в света.

Интересните разкрития около личността на шведския милиардер обаче не свършват дотук. Преди години стана ясно, че той пази в тайна нацистко минало. През 1943-а, същата година, когато основава Икеа, Ингвар се присъединява към шведската нацистката партия, става съмишленик на нацистката идея и тайните служби дори му създават лично досие, в което е описан като активен нацист, член на нацистко движение, ангажиран с привличането на нови членове."

След като скандалът се разраства в интервю Кампард споделя, че в действителност е бил нацист, но това е най-голямата грешка в живота му и добавя, че "симпатизирал повече на Мусолини отколкото на другия тип".

Ингвар обяснява нацисткото си минало с факта, че бил съблазнен от идеята за кооперативната общност и обяснява, че до този етап от живота му се стигнало, благодарение на някои особености от възпитанието, което е получил – баба му му давала да чете нацистка литература, разкриват от www.dw.com