Подготовката за сватба, особено ако е на кралска особа, продължава месеци, а големият ден струва баснословна сума пари, но дори това не е гаранция, че церемонията ще премине безоблачно.

В следващите няколко реда ви представяме нагледни доказателства за това под формата на най-запомнящите се гафове от кралски венчавки:

Оказва се, че принц Уилям за малко е щял да заспи на собствената си сватба. Причината е, че вечерта преди нея е успял да дремне едва половин час заради силно напрежение в комбинация с поданици, крещящи от вълнение, под прозореца.

"Те празнуваха цяла нощ, това съчетано с моето вълнение не ме остави да мигна", искрен е Уилям.

Сватбата на херцога и херцогинята на Кеймбридж е белязана и от още един гаф. Един от конете в кралския ескорт до Бъкингамския дворец, подплашен от навалицата и шума, хвърля от гърба си офицера, който го язди и в галоп препуска покрай Уилям и Кейт. За щастие няма пострадали, а еуфорията около бракосъчетанието е толкова голяма, че до края на деня инцидентът е вече забравен.

И като споменахме въодушевлението около сватбата, няма как да не подчертаем, че колкото и да е голямо то, явно не е обхванало всички. Или поне не тази малка шаферка, която, притискайки с ръце уши, се опитва да заглуши огромния страничен шум.



Безпроблемно не минава и сватбата на принцеса Даяна и принц Чарлз. Младоженецът обърква брачния си обет, а булката името на жениха си. Нека го признаем, гафът на Даяна бие по точки.

Датската принцеса Наталия пък забравя букета си. Налага се тя да чака цели десет минути пред църквата, докато го донесат. Вътре пък кралски особи от цял свят и високопоставени политици стоят на крака, неразбиращи защо церемонията не започва.

Всичко това обаче бледнее пред сватбения ден на крал Джордж IV. Истината обаче е, че едва ли някой е предполагал, че венчавката ще мине добре, след като младоженецът и булката са братовчеди, никога допреди деня на бракосъчетанието не са се виждали и всъщност кралят се жени за избраницата си – принцеса Каролин, само защото е затънал в дългове.

Затова и може би съвременниците му не са били учудени от факта, че по време на големия ден той е толкова пиян, че дори не може да върви сам и трябва да бъде придържан до олтара. Не стига това, ами по едно време избухва и в рев.


Всъщност принцеса Каролин също има проблеми с придвижването до олтара. Тя едва, едва ходи, но не заради погълнато огромно количество алкохол, какъвто е случаят с жениха , а заради тежестта на булчинската си рокля.

Когато немската принцеса Августа се омъжва за най-възрастния син на крал Джордж II - Фридрих Лудвиг фон Хановер, тя е едва на 15, току-що е пристигнала в страната и всъщност не знае и дума английски, затова едва ли някой я вини, че от притеснение започва да повръща върху сватбената си рокля и върху бъдещата си свекърва.