Автор
Роси Кацарова

Скандал: За малко да погребат живо бебе

Едва ли има по-голяма мъка от тази да загубиш дете.

Затова и не можем да си представим неописуемото щастие, което обзема човек, когато смятаната за починала рожба се съживи.

Да, правилно прочетохте - съживи. Именно това се случи преди дни в Индия. Бебе, обявено за мъртво, се раздвижи, малко преди да бъде кремирано.



Момченцето и сестричката му се появяват на бял свят миналата седмицата в скъпа клиника в Ню Делхи. Момиченцето е мъртво родено, а братчето е обявено за починало няколко минути след раждането. И двете бебета са поставени в пластмасови кутии и са пренесени в специално помещение, където да ги подготвят за кремиране.

Процедурата трае няколко часа и малко преди момченцето да бъде поставено в крематориума, то се раздвижва.

Бебчето бързо е поставено на живото-поддържащи системи.

Лекарите, констатирали смъртта, са уволнени, а министърът на здравеопазването заплаши да анулира лиценза на болницата.

"Разтревожени и загрижени сме. В постоянен контакт с родителите на детето сме и им осигуряваме цялата необходима подкрепа", заявиха от болницата.

Полицията се е заела със случая, като са иззети и видео материали за целите на разследването. Все още обаче нито от болницата, нито от правоохранителните органи са коментирали по-подробно случая. Но от индийската медицинска асоциация предупредиха лекарите да не забравят занапред, че в случай на тежка хипертония жизнените показатели могат да бъдат временно спрени, но това не означава, че е настъпила смърт.